Imate li trn u peti?

Bolovi u leđima više nisu „rezervisani” za starije, a bolovi u laktu ili peti više ne muče samo sportiste. Ove tegobe postale su svakodnevica svih nas.

Ako ujutru ne možete da stanete na jednu ili obe noge od bola u peti, moguće je da imate nešto što se zove „petni trn“.

„Petni trn je jedna koštanolika promena u regiji pripoja fascije Kada kažem koštanolika, znači da se na bolnom mestu sakuplja kalcijum, koji prirasta u fasciju,“ kaže viši fizioterapeut Branko Vorkapić.

Bol može nastati zbog neudobne obuće, mikrotraume, i obično ga osećamo u zadnjem delu pete ili sa lateralne strane pete zaključila je prim dr Svetlana Matijašević.

Petni trn otežava hod i zagorčava život. Najčešće se javlja posle 40-te godine i to kod žena.

Petni trn zagorčao je život  Vesna Stanimirović, koja kaže: „Ne možete da se oslonite na jednu nogu i svaki korak izaziva bol, kao da vas nož bode u petu. Najjači je bol  ujutru, a najslabiji uveče. I tako mesecima.“

„Najveći probem  nastaje tokom jutra to jedan zapaljenski proces koji tinja i kada se mi prvi put oslonimo na stopalo ujutru, napnemo fasciju i mesto gde se napravi kalcifikat i zaboli,“ kaže Branko Vorkapić.

„Mi vrlo često možemo da vidimo kada snimamo, ne zbog petnog trna, nego iz nekih drugih razloga da pacijnet ima petni trn, ali on nema nikave tegobe, kaže prim dr Svetlana Matijašević, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Kada se dijagnoza postavi, ne čekajte se sa lečenjem, jer peta ima itekako važnu ulogu u formiranju naših koraka i hoda.

„Za lečenje petnog trna mogu se koristiti različite  fizikalne terapije, kao što je terepija kroz vodu ili direktni kontak sa petom,a primenjuju se i  savremene metode, kao što je: šok vejv,“ ističe doktorka Matijašević.

Da biste olakšali hod i ublažili bol, preporučuju se ortopedski ulošci.

„Potrebno je nositi  obuću sa gumenim đonom, baletanke su nepovoljne za stopala. Gumeni  đon je amortizer i štiti od miktotrauma, a po potrebi se može nositi i obuća sa uloškom, koji predstavlja amortizer,“kaže doktorka.

„Ujutru, pre ustajanja potrebno je raditi vežbe za stopala. To znači zatezanja prstiju, malo kruženje stopala na jednu, pa na drugu stranu. Malo izvrtanje stopala na unutra, 10 do 20 puta, “ zaključio je fizioterapeut Branko Vorkapić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара