Ni u Kini banke sperme ne mogu da reše problem neplodnosti

Prošle godine u Kini je rođeno dva miliona dece manje nego 2017, iako je ukinuta politika jednog deteta. Neki se nerado odlučuju na drugo dete, a neki zbog neplodnosti ne mogu da dobiju ni prvu bebu. Jedno od rešenja su i banke sperme, ali potražanja daleko premašuje ponudu.

Banka ljudske sperme u Sičuanu, na jugozapadu Kine, u 2018. godini imala je samo 800 registrovanih volontera. Godinu ranije, bilo ih je dvostruko više.

Ali Sičuan nije usamljeni primer. Susedna provincija Šansi doživela je čak i veći pad, čak za 60 odsto. Dvadesetjednogodišnji student Džang Jun odlučio je da donira svoje spermatozoide i prođe kroz čitav proces. To uključuje test plodnosti i test na HIV, i sve ukupno traje oko 10 meseci.

„Čitao sam o donaciji sperme na internetu. Nakon što sam ušao dublje u temu, shvatio sam da je to čin dobrote“, objašnjava ovaj donor.

Džang je deo manje zajednice ljudi koji su donatori sperme. Broj donatora se smanjuje delom i zbog diskriminacije i loše informisanosti stanovništva.

„Kao i mnogi, nisam potpuno protiv toga, ali bih morao više da razmislim o tome zbog zdravstvenih razloga i privatnosti“, kaže jedan meštanin Čengdua u provinciji Šansi.

Ovu situaciju još nešto čini dodatno ozbiljnom. Podaci iz različitih centara za donaciju sperme širom zemlje pokazuju da korišćenjem samo 15 do 20 odsto prikupljene semene tečnosti može da rezultuje trudnoćom. Li Fuping, direktor sičuanske banke sperme, objašnjava da je to posledica nekoliko faktora.

„Glavni razlog je taj što su kriterijumi za donore i njihovu spermu veoma visoki. A stres na poslu i nezdrav način života utiču na kvalitet sperme“, rekao je Li Fuping.

Kako broj prihvatljivih donora opada, tako rastu potražnja za spermom i problem neplodnosti. Paradoksalno, jaz se povećao otkako je Kina ukinula višedecenijsku politiku kontrole rađanja. Zahtevi banke sperme u Sičuanu porasli su 15 odsto u poslednje dve godine.

„Imamo još mnogo posla kako bismo obrazovali javnost o seksu i reproduktivnom zdravlju“, istakao je Li Fuping.

U Kini postoji više od 20 banaka sperme širom zemlje, a očekuju se i nove, jer ono što dolazi iz postojećih nije dovoljno.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво