Buka je opasna i po fizičko i po mentalno zdravlje

Svetska zdravstvena organizacija klasifikuje buku kao drugi uzrok smrtnosti. Najštetnija je saobraćajna buka, ali i svakodnevna buka kućnih aparata. Slušanje preglasne muzike ili drugih sadržaja uz pomoć slušalica, na primer, mogu da izazovu fizičke i mentalne tegobe.

Bez boje, mirisa i ukusa, ali sa viškom decibela – buka je jedan od najvećih zagađivača životne sredine. Zvuci motornih vozila, građevinskih mašina, liftova, električnih aparata u domaćinstvima samo su neki od zvukova niskog intenziteta koji utiču na naše fizičko, ali i mentalno zdravlje.

„Fizički konkretno dolazi do poremaćaja srčanog ritma i može da dođe do povećanog pritiska, a psihički dekonecentriše čoveka, ne može da se usresredi, smanjuje se pažnja i koncentracija na neku stvar. Razvoj njegovih intelektualnih sposobnosti, razvoj njegovih uopšteno sposobnosti, socijalnih i drugih remeti se sa jakim izvorima buke“, objašnjava pedagog Slavica Jovanović.

Profesor doktor Branimir Nestorović podseća na rezultate izučavanja sprovedenog u Americi, koji ukazuju na to da se kod prosečnog Amerikanca sa devet bita po jedinici mozga perceptivna sposobnost smanjila na četiri, što je otpilike 60 odsto, to jest današnja deca 60 odsto manje primećuju stvari, manje čuju, manje vide.

Kod dece buka može negativno da utice i na sposobnosti čitanja i učenja, pokazalo je istraživanje Američke asocijacije za razvoj nauke.

„Buka deluje nepovoljno na mozak dece zato što u suštini hiperstimuliše mozak dece, a onda mozak reaguje na to tako što isključuje postepeno, smanjuje svoje sposobnosti percepcije. U čuvenom ispitivanju iz Indije koje je rađeno u celom jednom gradu, pronađeno je da u školama koje su bliže od 50 metara ulici, đaci imaju mnogo slabiji uspeh nego, recimo, u školama koje su okružene šumom“, istakao je pulmolog Nestorović.

Boravak u šumama i prirodi jedan je od načina da se zaštitimo od buke. Stručnjaci savetuju i kako da se u domu smanje izvori buke: ugradite prozore sa duplim staklima, poboljšajte zvučnu izolaciju zidova, stavite deblje zavese na prozore i gajite balkonsko i kućno ukrasno bilje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво