Autoimuna bolest štitaste žlezde sve češća kod adolescenata

Više od tri stotine miliona ljudi u svetu ima poremećaj rada štitaste žlezde. Čak polovina onih kojima ta žlezda pravi probleme ne znaju da određene simptome imaju upravo zbog nje. Smanjena funkcija štitaste žlezde može da izazove hašimoto tireoiditis.

Štitasta žlezda je najveća endokrina žlezda u telu. Utiče na srce, mozak, kosti, kožu.

Doktorka Marija Stojanović iz Instituta za fiziologiju objašnjava da štitasta žlezda luči tiroskin ili T-4 i trijodtironin ili T-3 hormon.

„To su hormoni koji utiču na rad svih naših sistema i organa. Utiču na metabolizam čitavog organizma. Povišeni nivoi T-3 i T-4 u krvi dovode do povećane funkcije štitaste žlezde“, kaže dr Stojanović.

Kada je nivo navedenih hormona smanjen, smanjena je i funkcija štitaste žlezde. Hašimoto tireoiditis je češći kod žena, a poslednjih godina, na udaru su i adolescenti.

Doktorka Jelica Bjekić, endokrinolog iz Kliničko-bolničkog centra Bežanijska kosa, navodi da je hašimoto tireoiditis danas dosta često oboljenje u endokrinologiji.

„To je autoimuno oboljenje štitaste žlezde koje nastaje iz nepoznatih razloga. Smatra se da je najčešći uzrok bolesti stres.“

Čak i umor može da nam ukaže da imamo problem sa štitastom žlezdom. „Problem se osim umorom manifestuje i povećanom telesnom masom, usporenim metabolizmom, slabošću u mišićima“, objašnjava doktorka Stojanović.

Nedostatak joda jedan je od uzroka smanjene funkcije štitaste žlezde. Zato je važno da ga nadoknadimo.

Doktorka Veroslava Stanković, specijalista ishrane, navodi da jod može da se nadoknadi pre svega solju.

„Poznato je da se u Srbiji so jodira od 1956. godine. Druge namirnice kojima jod može da se nadoknadi su koštunjavo voće, naročito orasi, i mineralne vode koje sadrže jod“, savetuje doktorka Stanković.

Na štitastu žlezdu utiču i vitamini. „Veoma je važan vitamin De, koji može da se nađe u ribama plavog mora, gde se nalazi veća količina joda. Osim toga, može da se nađe u mleku i mlečnim proizvodima i, naravno, može se obezbediti izlaganjem suncu leti“, kaže dr Stanković.

Hašimoto tireoititis se često ne leči, već samo prati. „Ipak, ako vremenom bolest napreduje i ako se utvrdi visok nivo titra antitela, mi tada pacijenta moramo da lečimo“, kaže doktorka Bjekić. Dodaje da se pacijentima tada određuje nivo hormona štitaste žlezde i da se na osnovu rezultata uvodi terapija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво