Zdravim osmehom do većeg samopouzdanja

Zdravi zubi su preduslov dobrog zdravlja, ali i samopouzdanja. Uz osmeh kojim se ponosite sve je lakše i lepše. Međutim na lepom i blistavom osmehu morate da radite od malih nogu.

Svaki drugi stanovnik Srbije ne pere zube svakog dana, a svakom četvrtom fali više od deset zuba. Jedan od glavnih krivaca je loša oralna higijena.

Kako bi se promenio takav stomatološki karton nacije, ali i navika da se kod zubara ide samo kad prigusti - potrebno je mališane naučiti da vole četkicu i pastu.

„Zubi treba da počnu da se peru, već kada se prvi zub pojavi u usnoj duplji. Iz prakse se pokazalo da roditelji pre nego što počnu da brinu o deci, naši ginekolozi su se potrudili da i trudnice dođu na vreme na pregled kod stomatologa. Kada se sve to na vreme uradi, deca se na prvom mestu brže i lakše naviknu na svakodnevnu obavezu zuba“, ističe doktorka Ksenija Zelić Mihajlović sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

Za bolje oralno zdravlje potrebno je da uzmete stvari u svoje ruke – četkicu i pastu. Iako stomatolozi stalno podsećaju kako se pravilno peru zubi, čini se da svako ima svoju tehniku.

„Zubi se uvek peru u pravcu nicanja. Gornji odozgo na dole, a donji obrnuto. Nijedan drugi pokret nije dozvoljen, samo se grizne površine peru trljajućim pokretom“, objašnjava Zelić Mihajlović.

„Moramo da znamo da peremo zube od šestog meseca svog života odnosno da roditelji peru deci od prvog mlečnog zuba, koji izraste, pa sve do kraja života“, napominje stomatolog Milan Kuljača.

Druga lekcija koju moramo da savladamo od malena jeste odlazak na redovni pregled kod stomatologa. Kada nas nešto zaboli ili kada nam lice otekne znak je da smo podbacili. To naročito važi za decu, odnosno roditelje.

„Posete stomatologu su bitne najmanje dva put godišnje. Zato što i sam stomatolog ne može sebi u ustima da vidi šta se tu u međuvremenu sve desilo. Na primer kada je u pitanju kamenac, a on se skida kada se pojavi. A mi ne možemo znati čak ni sebi, da li ga ima, već moraju sesti na stomatološku stolicu, da neko pogleda“, kaže Ksenija Zelić Mihajlović.

Ako ne brinemo o zubima dok smo mali, imaćemo probleme kao odrasli.

„Oni se moraju prati dva do tri puta dnevno. Da se ne bi dentalni plak koji se nalazi na zubu,a koji mogu da uđu na neki način u krvotok i na neki način i da kod bolesnika da izazovu velike probleme na miokardu“, upozorava Milan Kuljača.

Prema rečima Ksenije Zelić Mihajlović, postoje i druga sistemska oboljenja povezana sa lošom oralnom higijenom, poput dijabetesa, pa i Alchajmerove bolesti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се