Da li grip može da se iznese na nogama?

Imate grip, preležali ste ga, ili ste potpuno zdravi. Bez obzira kojoj grupi pripadate na pravom ste mestu, jer smo za vas proveravali da li se grip može izneti na nogama i koje su najčešće zablude u vezi sa njim.

Ako ste bolesni i kinete, sigurno je da ćete bar na trenutak osetiti olakšanje. Kao što je sigurno i da ćete onima u vašoj blizini otežati jer je upravo ovo jedan od načina za prenošenje gripa. A kada se virus useli u vaše telo, verovatno će i kolege da vas isele iz kancelarije.

Bar smo tako mislili dok nam pojedini sugrađani nisu otkrili da čak i kada su bolesni, sa temperaturom, idu na posao, pa im se lečenje prolongira.

Prolongiran je i školski raspust. Zbog gripa traje nedelju dana duže. Stručnjaci strahuju da bi po povratku đaka u klupe virus mogao brže da se širi. Ni nastavnicima nije svejedno, jer kako kažu, pojedini čak i bolesni dolaze na posao, a opravdani časovi su luksuz za njih.

„Naše zarade su toliko male da i sa sto posto ne možete da sastavite mesec, a kamoli sa 65 posto koje dobijete kada ste na bolovanju. Drugi razlog svakako jeste da svako ko ode na bolovanje sve ono što je propustio sa đacima mora da nadoknadi, tako da nama se nikako ne isplati da odemo, što zbog para, što zbog nadoknade za koju nikada ne dobijemo novac, preko onoga što smo radili“, ističe Jasna Janković predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika.

Za grip je kažu najbolji lek mirovanje. Ali šta kada niste u mogućnosti da mirujete, već morate da idete na posao? Postoji li neki drugi lek da grip iznesemo na nogama?

„Ono što smo primetili i poslednjih godina je da pacijenti koji ne ispoštuju neki režim rekonvalescencije, odnosno rehabilitacije nakon uzimanja terapije, da se ti simptomi vraćaju. Vraćaju se u istom obliku, ista je klinička slika. Ti pacijenti ugrožavaju i sebe i porodicu i okolinu. Mi savetujemo da se dva do tri dana prati temperatura, da se temperatura obara i da se uzima terapija, puno tečnosti, hidriranje, vitamini i lagana hrana“, kaže dr Dušanka Vujadinović iz Doma zdravlja „Stari grad“.

Kako da budemo sigurni da nas je uhvatio grip, a ne prehlada. I jedno i drugo su respiratorna oboljenja. Izazivana različitim virusima, ali sa sličnim simptomima.

„Grip obično kreće naglo iz punog zdravlja, uglavnom ide sa povišenom temperaturom, opštim simptomima – to su malaksalost, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima. Nakon toga kreću i respiratorne tegobe, pre svega gornjih respiratornih puteva. Ono što grip razlikuje od drugih respiratornih infekcija prehlade jesu češće komplikacije i to što traje duže od drugih respiratornih infekcija“, objašnjava epidemiolog Leposava Garotić Ilić.

A da biste ga eskivirali, najbolja zaštita je vakcinacija, reći će vam lekari. Njih najviše slušaju penzioneri, koji su i najrevnosniji kada je vakcinisanje u pitanju. Sa druge strane najrizičniji su oni koji ne pribegavaju vakcinama, a to su građani od 30 do 60 godina. Evo šta oni mogu da urade da bi sprečili grip da im dođe u goste.

„Da se izbegava odlazak u prostorije u kojima ima puno ljudi, da se provetravaju prostorije, vlažno čišćenje prostorija, da se sprovodi higijena ruku, znači pranje ruku toplom vodom sapunom, ne dodirivati oči, usta, nos, izbegavati rukovanje, grljenje“, savetuje epidemiolog Garotić Ilić.

Ako ne želite da se nađete na stolici u domu zdravlja, najbolje je da sa prvim simptomima gripa ostanete kod kuće. Ne pokušavajte da ga, poput prehlade iznesete na nogama, jer je to najveća zabluda.

Zabluda je i da prehlada može da pređe u grip i da se on leči antibioticima. I zato za razbijanje predrasuda, ali i virusa biće dovoljno da poslušate savete lekara, a ukoliko se situacija zakomplikuje i da ih posetite.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво