Nova terapija za dijabetes čuva srce i bubrege

Dvadeset miliona ljudi svake godine ubiju zajedno kardio-vaskularne bolesti, oboljenja bubrega i metaboličke bolesti. Zbog dijabetesa u svetu godišnje premine najmanje milion i po ljudi, a šećerna bolest kod mnogih prouzrokuje i komplikacije. Dostignuća i pojave novih terapija daju nadu mnogima.

Dijabetes može da utiče i na slabljenje vida, bubrežnih funkcija, srca... komplikacije ne mogu da se izbroje. Zato terapiju, koja drži pod kontrolom, ali i kao domino efekat, utiče da ne dođe do drugih zdravstvenih problema, i strani i domaći stručnjaci nazivaju revolucionarnom.

U Čikagu, na nedavnom kongresu posvećenom borbi protiv bolesti srca, najveću pažnju izazvalo je upravo predstavljanje rezultata u korišćenju takvog leka.

„Ova studija nije obuhvatila samo bolesne ljude, već hiljade i hiljade zdravih osoba kod kojih dijabetes koji se ne leči može da napravi bolesne ljude, a nažalost dovede i do smrti“, rekao je Peter Lin iz kanadskog Centra za istraživanje kardiovaskularnih bolesti.

„Ja sam nefrolog, a dijabetes je jedan od glavih uzroka slabljenja i otkazivanja bubrega, zbog čega neretko ti pacijenti moraju na dijalizu ili transplantaciju. Lek utiče i na smanjenje gojaznosti, a snižava i krvni pritisak“, objasnio je prof. dr Džordž Bakris sa Univerziteta medicine u Čikagu.

Pored svih faktora rizika koji utiču na pojavu kardio-vaskularnih bolesti, dijabetes je nezavisni faktor rizika, koji možda i najviše utiče. Zato nova terapija daje nadu i kardiolozima. Pacijenti u Srbiji za sada ovu terapiju ne mogu da dobiju o trošku države.

„Učestalost komplikacija kardio-vaskularnih bolesti – infarkti, iznenadna srčana smrt, invaliditeti bilo koje vrste, sve do moždanog udara – je do 50 odsto manja, kada je primenjena nova grupa lekva iz domena inhibitora. Za svojih 33 godine koliko radim u kardiogiji, ne sećam se leka koji je doveo do takvog poboljšanja prognoze naših bolesnika“, istakao je prof. dr Siniša Pavlović sa Klinike za kardiovaskulrane bolesti KCS.

„Deluju preko bubrega, povećavajući izlučivanje glukoze, ali istovremeno deluju protektivno na srce i na bubrege. Struka je već počela da razgovara sa nadležnima, i sa Fondom i sa Ministarstvom i radimo zajedno na tome da probamo da nađemo način da se i ovi lekovi uključe u praksu“, istakao je prof. dr Nebojša Lalić, direktor Klinike za endokrinologiju KCS.

U svetu, sa dijabetesom živi oko 425 miliona ljudi. Od komplikacija izazvanih dijabetesom godišnje umre i do četiri miliona ljudi. U Srbiji, dijabetes ima oko 700.000 stanovnika dok su kardio-vaskularne bolesti i dalje najčešći uzročnik i obolevanja i smrtnosti.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво