Deca u krevet ne treba da idu sa mobilnim telefonima

Zvaničnici britanskog ministarstva zdravlja objavili su preporuke o zaštiti dece od preterane upotrebe mobilnih telefona i ostalih elektronskih sprava. Ove smernice su usledile nekoliko dana po objavljivanju izveštaja parlamentarnog odbora za nauku i tehnologiju, u kome se ističe da ne postoje kvalitetna istraživanja o posledicama koje vreme provedeno pred ekranom ostavlja na decu.

Službenici ministarstva su naglasili da je neophodna trenutna akcija za zaštitu mladih ljudi u koju se moraju uključiti vlada, društvene mreže i tehnološke kompanije.

Između ostalog, pozivaju proizvođače da dobrovoljno potpišu kodeks ponašanja o zaštiti dece na internetu i pre mogućeg uvođenja novih zakona. U skladu sa preporukama parlamentarnog odbora, zatražili su im i učešće u istraživanju.

Takođe, izveštaj navodi da i prodavci treba da se postaraju da potrošači budu upoznati sa bezbednosnim rizicima po decu.

Tim Ministarstva zdravlja je rekao da nema dovoljno dokaza za izdavanje preciznih uputstava o tome koliko vremena bi deca trebalo da provode na internetu ili pred ekranom, ali da je na osnovu nekih opštih saznanja moguće dati određene smernice.

Oni su se osnonili na neke opšte parametre po kojima se može odrediti kako preterano korišćenje elektronskih sprava utiče na druge aktivnosti dece, uključujući tu i spavanje.

- Deci je neophodno dovoljno kvalitetnog sna. Ostavite telefone izvan sobe kada je vreme spavanju.

- Razgovarajte sa decom o deljenju fotografija i informacija na mreži i upoznajte ih kako se ovim stvarima nekada može manipulisati.

- Pobrinite se da vi i vaša deca budete obavešteni, i da se pridržavate politike njihove škole u pogledu korišćenja elektronskih sprava.

- Napravite pauzu posle nekoliko sati sedenja ili ležanja pred ekranom.

- Savetujte decu da ne gledaju u ekran dok prelaze ulicu ili rade nešto za šta je potrebna njihova puna pažnja.

- Razgovarajte sa svojom decom o onome što gledaju. Promena u ponašanju može biti znak da su uznemireni – postarajte se da znaju da vam se uvek mogu obratiti ako se osećaju nelagodno zbog sadržaja ili društvenih mreža.

- Tokom obroka nemojte koristiti elektronske sprave kako biste mogli da razgovarate sa decom licem u lice i obratite punu pažnju na njih.

- Pokušajte da koristite funkcije na nekim uređajima i platformama koje vam omogućavaju da pratite provedeno vreme korišćenja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво