Da leđa manje bole vežbajte i na poslu!

Radili ili ne kancelarijski posao, mnogi danas sate provode sedeći za kompjuterom. Zbog toga nas sve više boli gornji i donji deo leđa, imamo glavobolje, lošu cirkulaciju. Kako da to promenimo i koje vežbe možemo da uradimo na poslu?

Radite i van radnog vremena. Posao nosite sa sobom gde god da krenete. U prevozu gledate u telefon, čim uđete u kuću palite računar... Neprekidno razmišljate o poslu.

Ko bi posle toga imao snage za vežbanje? Cenu plaća vaša kičma, ali i celo telo. Zašto onda ne biste vežbali na poslu? Evo i kako.

Dr Nikola Todorović sa Institut za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu preporučuje rotaciju vrata koja služi za prevenciju bola u vratnom delu. Može da se radi 10 do 12 puta u svaku stranu.

Druga vežba je namenjena povećanju pokretljivosti ramenog pojasa, dok je treća vežba koju savetuje dr Todorović dobra za prevenciju bola u kičmenom stubu, ali i za povećanje njegove mobilnosti i treba je ponoviti 10 do 12 puta svakom rukom.   

I za bol u donjem delu leđa, koji ste sigurno makar jednom osetili zbog dugotrajnog sedenja, ima rešenja.

Dr Dušan Todorović predlaže vežbu koja se popularno zove Supermen, a broj ponavljanja bi trebalo da bude takođe između 10 i 12.

I master sportske i terapijske fizičke aktivnosti Nenad Pavlović ukazuje na korisne vežbe koje se mogu izvoditi i na stolici na poslu: ispružite jednu nogu, dok druga ostaje na podlozi, privlačite i udaljavate nožne prste, sve ponovite drugom nogom. Druga vežba je naizmenično privlačenje kolena ka grudima.  

Ne postoji osoba koja je u stanju da radi osam ili više sati bez prestanka. Pauza ima svoju svrhu, zato je iskoristite.

„Zamor nastupa i potreban je odmor, jer ukoliko radimo zamoreni naš učinak je znatno smanjen. Otprilike na tri do četiri sata je potrebno praviti pauze, naročito pri kraju smene, ali je mini-pauze potrebno praviti za određene fizičke aktivnosti, naročito onih vežbi koje pospešuju cirkulaciju“, objasnio je fiziolog Dragan Hrnčić.

„Fizička neaktivnost predstavlja jedan od 10 vodećih razloga za razvoj tzv. hroničnih nezaraznih bolesti kao što su povišen krvni pritisak, moždani, srčani udar, šećerna bolest“, upozorio je dr Nikola Šutulović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво