„Parmiđano ređano“, italijanska superhrana

Rame uz rame može da stoji uz bilo koju drugu hranu kada je hranljivost u pitanju. Zbog velikog nivoa kalcijuma, amino-kiselina, proteina i vitamina A, doktori ga prepisuju i kao lek za neka oboljenja.

Koja hrana se pravi od samo tri sastojka, najveći posao u njenom stvaranju obavljaju nevidljivi radnici, može da se jede kao predjelo, dodatak glavnom jelu ili desert, a doktori ga prepisuju kao lek? Odogovor – „parmiđano ređano“, navodi Amanda Ruđeri u tekstu za Bi-Bi-Si travel.

Kolokvijalno nazvan „parmezan“, „parmiđano ređano“ je sir koji se pravi od izuzetno preciznih količina sastojaka, veoma specifičnim procesom i na teritoriji površine 10.000 kvadratnih kilometara Italije, koja je toliko jedinstvena da pravi „parmiđano ređano“ možete da pravite sa jedne strane Bolonje, ali ne i sa druge.

Plod veštine, tradicije i rada je ono što bi mnogi kuvari, nutricionisti i Italijani nazvali savršenom hranom. Koliko je „parmiđano ređano" poseban govori i činjenica da je to sir koji mogu da jedu i oni koji teško vare laktozu.

Poseban na sve načine. Ukus kakav ništa drugo na svetu nema, a koji se vremenom menja. Dvogodišnji miriše na voće i ima sladak ukus, trogodišnji kotur podseća na suvo grožđe i muskatni oraščić, ima bogat ukus i lakše se mrvi u ruci.

Kao da sve to nije dovoljno, tu na scenu stupa hranljivost, koja nije samo rezultat sastojaka, već čitavog procesa starenja.

„Parmiđano ređano“ tako može da se meri sa svakom namirnicom kada je u pitanju količina kalcijuma, amino-kiselina, proteina i vitamina A.

„Ima bezbroj dobrih strana, čak i zdravstveno. On je panakeja – nešto što daje zdravlje svemu što dodirne“, opisuje ga kuvarica Ana Marija Barbijeri.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи