„Druženje“ sa robotima-ljubimcima usporava napredak Alchajmerove bolesti

Sa Alchajmerovom bolešću trenutno se suočava više od 48 miliona ljudi u svetu. Osim lekova, ovim pacijentima bolest olakšava i druženje sa životinjama, čak i kada je reč o plišanim ljubimcima, otkrili su američki naučnici.

Helen Nikolas je vodila lanac restorana nadomak Čikaga, bila je preduzimljiva i sa lakoćom je obavljala sve poslove.

Međutim, pre šest godina njena porodica je primetila da Helen postaje zaboravna, nakon čega joj je i postavljena dijagnoza Alchajmerove bolesti.

„Moja majka je stvarno dobro raspolagala finansijama, dobro je balansirala između prihoda i troškova. Međutim, jednog dana došla je kod mene sa čekom u ruci i pitala me šta da radi sa njim. Tada sam počeo da shvatam da se sa njenim zdravljem nešto događa“, priča Majkl Nikolas, sin pacijentkinje.

Helen sada prolazi kroz novu vrstu socijalne terapije. Sa svojim vršnjacima koji imaju iste probleme boravi u specijalizovanoj ustanovi, a dane im ulepšavaju neobični prijatelji – psi roboti, koji se ponašaju poput pravih, i veoma dobro otklanjaju posledice progresivne zaboravnosti.

U istraživanju iz 2016. godine je otkriveno da pacijenti koji redovno komuniciraju sa robotskim ljubimcem tri puta nedeljno po 20 minuta imaju niži nivo stresa, anksioznosti i depresije. Kada je reč o uticaju na terapiju, to znači i manje doze sedativa i analgetika za obolele od Alchajmera.

„Bilo je trenutaka kada su želeli da provode sa ljubimcima i više od 45 minuta. Druženje im veoma prija, veseli su i spontano se prisećaju mnogih stvari iz života, pa čak i iz detinjstva. Uskoro ćemo imati još više životinja, pa će u projekat biti uključeno i više korisnika“, objašnjava Meri Berns, upravnica Doma za negu starih.

Zbog dobrih rezultata, ovaj vid terapije ima sve više poklonika. Već na prvi pogled je jasno da su upravo zahvaljujući plišanim ljubimcima mnogi pacijenti, bar privremeno, usporili progresiju bolesti. I prisetili se davno potisnutih uspomena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи