Rak je izlečiv, a za dobro zdravlje se treba potruditi!

„Radio Beograd 202“, jedan od inicijatora manifestacije „Ulica otvorenog srca“, tradicionalno svakog 1. januara, ispred zgrade „Radio Beograda“ organizuje bogat muzičko-zabavni program. Ove godine su učesnicima upućene i poruke u vezi sa aktivnijom brigom o zdravlju.

Publici manifestacije „Ulica otvorenog srca“ sreću i dobro zdravlje u 2019 godini, poželela je Ivona Pantelić, TV lice RTS-a koja je nedavno otkrila da je uz pomoć kampanje „Rak je izlečiv“ i mobilnog mamografa saznala da boluje od karcinoma dojke.

„Sigurno ste jedni drugima za Novu godinu poželeli sve najbolje, a među tim željama se obično na prvom mestu nađe zdravlje, koje, kao i većina naših želja, da bi se ostvarile, dosta toga zavisi od nas samih“, rekla je Ivona.

Poznata voditeljka istakla je da medicina i nauka stalno napreduju i apelovala na okupljene da se prijave kada čuju da negde ima preventivnih pregleda.

„Nemojte da se plašite pregleda i lekara. Vidim ovde mnogo roditelja sa decom, pa im poručujem: Vašoj deci možete da budete dobri samo ako ste zdravi. Ja sam sasvim slučajno otišla na jedan preventivni pregled na kojem mi je otkrivena jedna takva bolest, koju sam, nadam se, izlečila. Brinite o vašem, ali i zdravlju vaših bližnjih. Podsećajte ih da idu na preventivne preglede, da se kontrolištu i leče“, poručila je voditeljka.

Upravo iz zgrade Radio Beograda, u Hilandarskoj ulici, 19. januara 2018 godine lansirana je Nacionalna kampanja „Rak je izlečiv“, koju je pokrenuo RTS uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Tokom protekle godine, organizovane su brojne akcije besplatnih preventivnih pregleda kao i humanitarne inicijative, za unapređenje uslova lečenja i dijagnostike malignih bolesti.

PR koordinatorka kampanje „Rak je izlečiv“, Tanja Šikić, navela je da se kampanja nastavlja i u ovoj godini:

„Svake godine u Srbiji maligne bolesti odnesu više od 20.000 života. Kako bi se ta statistika promenila, potrebno je raditi na preventivi, ići na redovne preglede i voditi zdrav život. RTS je dvanaest proteklih meseci vodio bitku protiv kancera nacionalnom kampanjom 'Rak je izlečiv', a nastavljamo i u ovoj, uz izuzetnu zahvalnost renomiranim farmaceutskim kućama, kompanijama i institucijama koje su našu kampanju podržale“, navela je koordinatorka kampanje.

Prema njenim rečima, u 2019. godini će ponovo biti organizovane akcije preventivnih pregleda u Beogradu i širom Srbije.

„U saradnji sa kompanijom 'Delez Srbija', obradovaćemo poklonima na Badnje veče decu obolelu od raka u Institutu za majku i dete i decu u roditeljskoj kući 'Zvončica'. Od 13. januara nastavlja se i akcija 'Zaokruži račun' u svim marketima i prodavnicama Srbije. Organizovaćemo i humanitarni kontakt-šou program 'Teleton' RTS-a, a cilj će biti prikupljanje sredstava za nabavku bronhoskopa za Klinički centar Srbije. Radi se o važnom aparatu za detekciju tumora pluća. A u martu, mesecu koji se u svetu obeležava kao period godine posvećen borbi protiv raka, sprovešćemo završne aktivnosti Nacionalne kampanje 'Rak je izlečiv'“, dodala je Tanja Šikić.

Šta je učinjeno u 2018.

U Jutarnjem programa RTS-a je emitovano 45 specijalizovanih emisija Rak je izlečiv, čime je ova tema bila zastupljena sa još oko blizu 800 minuta u programu Javnog medijskog servisa Srbije.

Dva puta su organizovani preventivni pregledi za rak dojke: mobilni mamograf je bio ispred RTS-a i ukupno je pregledano oko 3.500 žena.

„Beogradski maraton“ takođe je podržao Nacionalnu kampanju „Rak je izlečiv“, 31. izdanje ove atletske manifestacije bilo je posvećeno promociji ciljeva kampanje.

Sprovedene su brojne akcije u saradnji sa kompanijom „Delez Srbija“: humanitarne kutije u „Maksi“ objektima u aprilu (za nabavku testova za rano otkrivanje raka), organizovane su aukcija slika i onlajn humanitarna akcija, zatim „Zaokruži račun i pomozi“ – akcija za Naučnu laboratoriju Instituta za onkologiju Srbije... Do sada je ukupno prikupljeno oko tri i po miliona dinara.

„Beogradska nedelja mode“ takođe je podržala je Nacionalnu kampanju „Rak je izlečiv“: na modnoj pisti upriličen je nesvakidašnji defile 16 pacijenata koji su pobedili rak, čime su poslate snažne promotivne i preventivne poruke.

Tokom 12 akcija besplatnih pregleda, koje je u prošloj godini (nedeljom) organizovalo Ministarstvo zdravlja Srbije (kao i proveru i testiranje na kancere) pregledano je 230.000 ljudi.

Akcija besplatnih preventivnih pregleda na tumor prostate, organizovana krajem prošle godine u urološkim klinikama Srbije i pregledano je više od 2.500 muškaraca.

Uz novine Kurir, 21. decembra 2018, poklonili smo svim čitaocima kalendar „Rak je izlečiv“, sa željama za dobro zdravlje u Novoj 2019.

U kvizu Potera, humana i vesela ekipa TV serijala Državni posao donirala je osvojeni novac od nagrade za kampanju „Rak je izlečiv“ – 750.000 dinara biće preusmereno za renoviranje i obnovu Klinike za plućne bolesti KCS.

Započeta je i promo kampanja sa zdravstvenim preporukama o smanjenju rizika od oboljevanja od raka, u GSP vozilima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво