Priprema za zdraviji život u odbojkaškom kampu Vanje Grbića

U odbojkaškom kampu u Sloveniji, više od sedamdesetoro dece uči osnove odbojke od nekadašnjeg olimpijskog šampiona Vladimira Grbića. Ali, osim odbojke uče i kako da se druže i bolje pripreme za život koji ih čeka. Uzrasta su od devet do 18 godina i dolaze iz osam različitih država.

Ispravljanje kičme, osnaživanje mišića, ali i osnovna i napredna znanja iz odbojke, čine program aktivnosti kampa Vanje Grbića u Logatcu u Sloveniji.

Deca domaćina, ali i iz Srbije, Hrvatske, Italije i još nekoliko zemalja, možda nisu gledali olimpijskog šampiona dok je igrao, ali sad imaju priliku da upoznaju njegovu novu misiju. 

Proslavljeni odbojkaš, Vanja Grbić, svestan činjenice da je ortopedska i motorička situacija među mladima zaista poražavajuća, želi da sport ne bude sam po sebi cilj.

„Moja namera je da sport bude sredstvo koje će pomoći deci da odrastaju zdravo. I da na taj način pružimo priliku svima onima, i koji se bave aktivno, i koji se nisu bavili do sada aktivno, pre svega da razmišljaju o svom zdravlju“, kaže Grbić.

Na početku boravka u kampu svako dete prolazi motorički i ortopedski test koji otkriva da li i na čemu treba raditi. 

Dr Duško Spasovski, dečiji ortoped, objašnjava da se rezultati tog testa koriste ciljano, i da se deci daju određene vežbe, pri zagrevanju i vežbe snage kako bi se stanje korigovalo.

Dok se tokom boravka u kampu koriguju mišići neke druge stvari idu spontano. Druženje na primer. 

Polaznica kampa, četrnaestogodišnja Helena Vuković iz Užica, zadovoljna je kampom jer, kako kaže, kroz igru i druženje uče nove stvari i upoznaju nove drugare.

Vanja Grbić, i sam otac četvoro dece, kaže da svrha ovakvih kampova nije stvaranje olimpijskih šampiona, mada ne isključuje ni to.

„Prioritet je drugo. Moja ideja jeste da iskoristim odbojku, onu koja mi je dala sve, ona koja me je naučila i kreirala kao osobu, da iskoristim da kroz prepoznatljivost onoga što sam uradio, kroz moju ličnost, kroz uspehe koje sam napravio, da privučem decu, s jedne strane, i da sa nekim, ko pre svega ima kredibilitet, deca prožive jedno veoma pozitivno iskustvo. Svi moji treneri imaju, pre svega, jedan osnovni zadatak, a to je – jedan dečiji osmeh“, ističe Grbić.

U Logatcu ih je bilo dosta. Naročito za novogodišnju noć jer je doček  bio organizovan u prirodnom okruženju – odbojkaškom terenu, ali na snegu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво