Ne dozvolite da upadnete u prazničnu depresiju

Niste smršali koliko ste planirali, niste zaradili koliko ste se nadali, niste položili sve ispite ili kupili nova kola... Nezadovoljni ste poslom, partnerom, prijateljskim ili porodičnim odnosima. Sve to vas navodi na razmišljanje, naročito pred Novu godinu. Psihijatri poručuju – ne dozvolite da upadnete u prazničnu depresiju!

Praznična euforija je svuda oko nas, ali kada se na tren stiša i kada se osamimo, pritisnu nas pitanja. Šta jesmo, a šta nismo ostvarili, gde smo grešili i zašto, da li smo mogli više i bolje... Na neke od nas godišnji bilans i te kako utiče.

Docent psihijatar Ivana Stašević Karličić ukazuje na to da bilansiranje krajem godine, i uopšte pred praznike, koje dovodi do uvida u neke lošije rezultate, od onog što smo očekivali tokom cele godine, može dovesti do depresivnog raspoloženja, nesanice, razdražljivosti, ljutnje i besa.

„Jedno su želje, a pitanje je koliko su ciljevi realni. Na kraju krajeva čak i kada su realni, ništa ne može ni brzo ni lako. I često dolazi do malodušnosti i straha da ti ciljevi neće biti ispunjeni“, istakao je Goran Kličković, psiholog na VMA.

Razmislite šta je bilo dobro, a šta loše. Ono što vam se ne sviđa pokušajte da popravite, polako, bez žurbe, jer vremena za popravni imate na pretek. Tokom praznika ugađajte sebi i svojim najmilijima.

„Taj praznik posvetiti sebi i svojima. Videti šta je to na šta bi imali pravo, šta nam pripada za taj praznik, da li je to odmor, da li je to druženje sa prijateljima, pauza bez ikakvih opterećenja“, savetuje dr Kličković.

Dr Anđelka Kolarević kao moguće rešenje predlaže da preispitamo sopstveni sistem vrednosti kada su u pitanju praznici: „Možda smo baš mi stvoreni za humanitarni rad, možda sad kada je zima pomažemo beskućnicima, životinjama, da izađemo u priorodu“.

„Mislim da na tome treba raditi tokom cele godine, ali sada posebno da spustimo možda zahteve prema sebi na realne nivoe, zatim da se kvalitetno odmaramo, da upražnjavamo hobije, pravilno se hranimo“, nabraja dr Stašević Karličić.

Ove godine ne ignorišite tugu, razdražljivost, nesanicu, gubitak apetita... I reči mogu biti lekovite, zato razgovarajte sa porodicom, prijateljima, partnerom, stručnjacima.

„Moramo da se setimo u nekom ćošku svog uma koja je ta osoba sa kojom bi ipak mogli da popričamo, da napravimo pitu, neku večericu i da podelimo ono što imamo da kažemo sa nekim ko je drag i ko može da nas razume“, zaključila je dr Kolarević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво