Da li je trudnoća zaista drugo stanje?

Trudnice uglavnom prepoznajemo po stomaku, ali za žene koje su u drugom stanju trudnoća je mnogo više od toga. Ekipa RTS-a proveravala je kroz koje sve promene prolaze trudnice i da li se takvo stanje opravdano zove drugo.

Očigledno je da u trudnoći stomak postaje veći, ali retko ko primećuje da se ženama povećavaju i stopala. Nekima čak i za jedan broj. Koje se još promene dešavaju pa trudnoću nazivamo i drugo stanje, ekipa RTS-a pitala je one koje se u tom stanju nalaze.

„Ja lično najveću promenu koju sam osetila jeste emotivna, bila sam prilično plačljiva, razdražljiva, sve mi je smetalo, što sad sunce sija, što kiša pada i to je stalno tako bilo“, kaže trudnica Mirjana Perović. 

Trudnica Mirjana Pešić trudnoću će zapamtiti po razdražljivosti i pospanosti, ali i po promenama na koži lica. Njena cimerka Nataša Luković kaže da trudnoća definitvno jeste drugo stanje jer se tada jave neobični prohtevi za hranom.

Gojaznost je samo jedan od problema s kojim se suočavaju trudnice. Drugo stanje može biti okidač i za dosta ozbiljnije stvari, upozoravaju lekari.

„Često se javljaju poremećaji štitne žlezde u vezi sa lučenjem hormona jer oni rapidno rastu i pojavljuju se neki novi u toku trudnoće koje luči i sama placenta, znači vrlo su osetljive, svi poremećaji endokrinih žlezda, zatim kardiovaskularni sistem“, nabraja dr Branka Lazić iz Doma zdravlja „Stari grad“.

Zato je još jedan izazov pred trudnicama prepoznati šta je lažna uzbuna, a šta realan problem.

„Ukoliko je u pitanju samo jutarnja mučnina radi se o nečemu što je relativno normalno za trudnoću, ali ukoliko trudnica recimo povraća, pa povraćanje može da bude praćeno prestankom uzimanja hrane više puta u toku dana, naravno da se treba javiti lekaru“, upozorava doc. dr Vesna Mandić Marković iz GAK „Narodni front“.

Takođe, trudnice ne treba da se stide ukoliko su nesigurne u sebe i potomstvo. Jer osim hormona koji upravljaju njihovim telom, podjednako je važan i uticaj sredine.

Psihoterapeutkinja Leonora Pavlica već godinama u psihološkom savetovalištu sa trudnicama prolazi kroz drugo stanje.

„Najuobičajenije zašto dolaze u savetovalište jesu neke promene u spavanju, neka nelagoda neka vrsta nesanice, promena apetita. Isto tako vrlo su česte promene raspoloženja, bilo da je to neki depresivan afekat u smislu da imaju crne misli da se brinu oko potomstva oko toga kako će prođaj proteći, do toga da su jako česte fluktuacije u raspoloženju. Ispadi besa takođe, nemogućnost samokontrole i to prvo osete članovi porodice“, objašnjava psihoterapeutkinja Leonora Pavlica.

Povratak u prvo stanje, prema rečima lekara, žena može da očekuje šest nedelja nakon porođaja, odnosno nakon babinja.

Trudnoća nije bolesno, ali svakako jeste drugo stanje i tu nema sumnje. Mučnine i promene u dimenzijama tela samo su deo onoga na šta buduća majka mora da bude spremna.

Osim toga, to je i period suočavanja sa sopstvenim strahovima i očekivanjima, pa je zato važna podrška najbližih. Za početak, već u prvim mesecima trudnoće bitno je napraviti reorganizaciju i trudnicu osloboditi prethodnih zaduženja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара