Pravovremena dijagnoza ključna u slučaju koksaki virusa

Na Klinici za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije uspešno se leči koksaki virus tipa B koji, osim drugih organa, napada srčani mišić. Više od 10 godina su razmenjivali iskustva sa prestižnim medicinskim institucijama u svetu da bi naši lekari sada brzo mogli da otkriju virus i u većini slučajeva izleče obolelog.

Koksaki virus pripada tipu enterovirusa, postoji A i B, kod nas se javlja leti i u jesen. Spada u bolesti prljavih ruku, prenosi se najčešće respiratornim putem, može proći bez ikakvih simptoma, a faktori rizika su uvek genetski.

Kardiolog internista Kliničkog centra Srbije, docent Dejan Simeunović kaže da se pacijenti najčešće žale na neke specifične tegobe: „Nedostatak vazduha, malaksalost, otežano disanje, može doći i do febrilnog stanja sa visokom temperaturom, sinkopalnih napada, gubitka svesti, različitih poremećaja srčanog ritma, pa čak i do iznenadne smrti“.

Sada novi standardi pokazuju da je moguća pravovremena dijagnoza kod pacijenata kada se posumnja da imaju koksaki virus.

„Jedini način da se dokaže da je koksaki virus odgovoran za upalu srčanog mišića je da se, posle sprovedenih dijagnostičkih neinvazivnih procedura, uradi endomiokardna biopsija, što je u našem centru već više decenija rutina. Iz uzoraka endomiokardne biopsije se urade tri vrste analiza – patohistološki pregled, imunohistohemijski i molekularne tehnike kojima se dokaže prisustvo virusnog genoma“, objasnio je prof. dr Arsen Ristić, kardiolog KCS.

Katarina Ranković, koja se pre 10 godina izlečila od koksaki virusa, kaže da je tri puta bila na proverama dok nije ustanovljeno da koksaki nije prošao potpuno, da se i dalje bavi sportom, te da nema nikakvih posledica od virusa.

Posle oporavka koji traje nekoliko nedelja pacijenti se vrate svojim poslovima, a manje je onih kojima je potrebno više vremena za oporavak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво