Masna hrana greje tokom hladnih dana, šargarepa i narandža čuvaju zdravlje

Da li ste znali da postoji hrana od koje će vam biti toplije? Masna mesa i sirevi, žitarice i sezonsko voće i povrće najbolji su izbor za hladne dane.

Zima ima prednosti i mane, ali joj je najveći minus, pored onog temperaturnog, uticaj na naš organizam. Hladnoća pogađa mozak, pluća, zglobove, srce, krvne sudove.

Zato se u narednom periodu utoplite. Sa sobom nosite šal, kapu, rukavice. Ako ni to ne pomogne, treba promeniti jelovnik. Postoje namirnice koje nas „greju“. Na podužem spisku takozvanih grejača nalazi se jaka i masna hrana.

Specijalista ishrane dr Veroslava Stanković kaže da tokom zime treba unositi masnu hranu.

„Istina je da ta masna hrana povećava našu toplotu. Ugljeni hidrati povećavaju energiju, ali masna povećava toplotu“, navodi Stankovićeva.

Stankovićeva savetuje da se konzumira hrana koja ima zasićene masti. „To su masnija mesa, maslac i masniji sirevi, mlečni proizvodi. Međutim ne treba preterivati, jer to može dovesti do bolesti i povećanja telesne mase“, dodaje Stankovićeva.

Marija Stojanović sa Instituta za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu ukazuje na termički efekat hrane.

„To znači da se prilikom unošenja hranljivih materija, odnosno njihove obrade oslobađa toplota. Obrada podrazumeva varenje hrane, deponovanja, preuzimanje u digestivni trakt. Svi ti procesi zahtevaju energiju i samim oslobađanjem energije, oslobađa se toplota“, objašnjava Stojanovićeva.

Žitarice – odlična priprema za hladan dan

Počnite dan žitaricama, one će vas pripremiti za hladni radni dan.

Nutricionista Ana Todorović naglašava da su heljda i ovas žitarice koje je najpodesnije jesti tokom jutra, jer će organizam dobiti dobru radnu energiju za ceo dan.

„Vrlo jednostavno se spravljaju i najbolje kada su u celom zrnu. Uveče se potapaju u vodu, kratko prokuvaju i ujutru se mogu konzumirati sa suvim voćem i orašastim plodovima“, kaže Todorovićeva.

Nema ništa lepše nego kada posle minusa uđete u kuću, a na stolu vas čeka topla supa ili neki topli napitak. Ipak, vodite računa da te namirnice ne budu vrele.

Vreli napici dovode do pregrejavanja našeg organizma, otpuštanja viška toplote i znojenja i sasvim suprotnog efekta – hlađenja.

Sa druge strane, hladniji napici dovode do stvaranja toplote, što će dovesti do varenja.

Preporučuju se i sezonsko voće i povrće. Ren se dobro kombinuje sa mesom i povrćem, a šargerapa, celer, cvekla se najbolje konzumiraju u svežem obliku.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво