Pojava bolničkih infekcija u Srbiji u opadanju

Bolničke infekcije podjednako plaše i pacijente i lekare. Najređe se javljaju u Litvaniji, a najčešće u Grčkoj. Poslednja studija o učestalosti bolničkih infekcija pokazuje da je Srbija napravila značajne korake u sprečavanju pojave infekcija u bolnicama, pa je tako smanjena i smrtnost.

Bakterije su svuda oko nas, na nama, u nama, ali infekcije, pogotovo u bolničkim uslovima podjednako plaše i pacijente i lekare.

Najčešće bolničke infekcije su stafilokoke, streptokoke, ešerihija koli, klepsijela, a jedna od najraširenijih u poslednje vreme je klostridija koja dovodi do teških oblika dijareje.

Širi se zbog nepravilne upotrebe antibiotika i drugih lekova. Ako se na vreme ne preduzme odgovarajuća terapija, može da dovede i do smrtnog ishoda.

Direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović ističe da bakterije ne možemo da pobedimo nikada, ali da možemo da ih stavimo pod kontrolu.

„Možemo da damo pacijentima i opštoj populaciji najbolje moguće uslove i najveću šansu da prežive kada su već teško bolesni od drugih bolesti“, objašnjava dr Stevanović i podseća da su bolničke infekcije prisutne u svim svetskim bolnicama.

Na teritoriji Evropske unije sprovedena je studija prevalencije i, zahvaljujući angažovanju epidemiologa sa Medicinskog fakulteta profesorke Ljiljane Denić, takva ista studija sprovedena je i u Srbiji.

„Jedina smo zemlja van EU koja je uspela da sprovede studiju po kriterijumima EU i dobili smo u potpunosti uporedive podatke sa njima. Vrlo je značajno istaći da je učestvovalo 65 zdravstvenih ustanova, bolnica, a prvi put su se uključile bolnice iz privatnog sektora“, objasnio je Stevanović naglasivši da su podaci pokazali da je u našim bolnicama problem bolničkih infekcija na nivou takvih ustanova u EU. 

Međutim, kako je naglasio Stevanović, istraživanje pokazuje da se bolničke infekcije smanjuju u bolnicama u Srbiji.

„Poslednjih godina radi se na prevenciji bolničkih infekcija i na racionalizaciji primene antibiotika zato je potrošnja antibiotika smanjena i to smanjenje je veoma značajno, a kao posledica toga možemo reći da se i bolničke infekcije smanjuju“, zaključio je dr Stevanović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво