(Ne)zdrava vegetarijanska ishrana?

Blistava koža, jači nokti i više energije, samo su neke od prednosti vegetarijanske ishrane koje će vam istaći oni koji se na ovaj način hrane. Prva će svakako biti to da nisu morali da ubiju nikoga da bi jeli. Naprotiv, oni koju jedu meso, reći će im da njihova ishrana jeste etička, ali da nije zdrava, jer ne unose dovoljno proteina i gvožđa. Ko je u zabludi, proveravala je ekipa RTS-a.

Da je otkucalo vreme ishrani koja uključuje meso, pesnik Zoran Bognar kaže da je znao pre više od trideset godina, kada je motivisan knjigom o vegetarijanskoj ishrani počeo i da je praktikuje. Iako bi mnogi pomislili da je izbacivanjem mesa iz ishrane otežao sebi život, tvrdi da mu jedino teško padaju pitanja o tome kako se hrani.

„Nisu mi govorili da je nezdravo, nego su mi govorili – kako možeš? Pogotovo u zemlji roštilja biti vegeterijanac. Mislim da je to čarobno, veliki izazov, ali milion puta sam bio u situaciji zbog profesije kojom se bavim na raznim festivalima, književnim susretima da me svi pitaju – kako možeš“, objašnjava Bognar.

Mnogi se verovatno pitaju i to kako nekome ovi namazi mogu da budu obrok. Mogu i te kako, tvrde u vegetarijanskom restoranu i ističu da njihova jela mame i one koji nisu pobornici ove vrste ishrane. Naročito su im interesantni burgeri od pečuraka, šargarepe, heljde i suncokreta.

„Oni mogu da nadomeste sve i po pitanju ukusa i po pitanju nutritivnih sastojaka. U heljdi imamo gvožđe, imamo vlakna u pečurkama, ugljene hidrate, proteine“, tvrdi kuvar Aleksandar Milojević.

I ne samo to – ishrana namirnicama biljnog porekla pogoduje zdravlju, ističu nutricionisti.

„Glavna prednost je manji udeo ukupnih masti, naročito onih štetnih koji su glavni krivci za brojne moderne bolseti poput gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i slično“, kaže nutricionistkinja Marija Stojanovski.

I pored toga, Savo Andesilić koji je personalni trener, nikada se ne bi odrekao mesa. Poznat je kao neko ko iz debata sa vegetarijancima izlazi kao okoreli mesožder.

„Ne mogu da verujem da oni posle 12 ne ustanu i ne preseku malo pršute da čisto ceo taj dan završe. Ja lično više uživam da ima mesa odmah na početku dana, na sredini i na kraju da mogu mirne snove da imam“, ističe Savo.

Veruje da vegetarijanska ishrana nije potpuna i da ne može da obezbedi dovoljno proteina i gvožđa.

To nije pravilo, ali je moguće, tvrde nutricionisti. Naročito kada se iz ishrane naglo izbaci meso, bez prethodne pripreme i edukacije.

„Vegetarijanci treba naročito da obrate pažnju na proteine s obzirom na to da se proteini u manjoj meri apsorbuju u odnosu na životinjske tako da i ukupna količina proteina treba da bude veća i naravno iz adekvatnih izvora. Takođe što se tiče gvožđa, poznato je da su spanać i razno zeleno povrće dobar izvor gvožđa, međutim da bi se ono apsorbovalo potrebno je tom obroku dodati i vitamin C koji će podstaći apsorpciju gvožđa i to, na primer, dobijamo limunom“, objašnjava nutricionistkinja Stojanovski.

Sada znamo šta je potrebno da bismo imali zdravu ishranu. Ali može li da se uživa u hrani bez mesa ekipa RTS-a je proverila u Asocijaciji autentičnih hedonista.

„Naravno da može, ima raznih hedonista za početak. Mi čak prihvatamo i vegane, ali nije sve u mesu, postoji puno ljudi koji to znaju, mi imamo dosta prijatelja vegetarijanaca i dosta često pravimo te neke vege stvari, moje omiljeno jelo je vege gulaš od tamo nekih pečuraka“, kaže Dragan Đorđević, predsednik Asocijacije autentičnih hedonista.

Da se u obroku bez mesa može uživati hedonisti su nas uverili rečima, ali i hranom. To da li će vegetarijanska ishrana biti potpuna i zdrava zavisi od nas samih. Ukoliko umemo da kombinujemo namirnice možemo dobiti obrok ne samo lep za oko već i koristan za celokupno zdravlje. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи