U muzej na recept

Lekari u Kanadi će od četvrtka izdavati recepte za posetu muzeju kao dodatak konvencionalnoj terapiji, u okviru pilot projekta.

Projekt je rezultat saradnje Udruženja kanadskih frankofonih lekara i Montrealskog muzeja lepih umetnosti.

Zamišljen je tako da pacijentima koji pate od raznih fizičkih i mentalnih bolesti, kao i članovima njihovih porodica, omogući da tokom besplatnih poseta muzejima iskoriste blagodeti koje umetnost ima na zdravlje pojedinca.

U prvoj fazi projekta lekari će prepisati 50 recepata za posete izložbama. Svaki recept važi maksimalno za dve odrasle i za dve maloletne osobe.

„Stotinak lekara se prijavilo za učestvovanje u projektu koji će trajati godinu dana“, rekla je za AFP Nikole Parent, direktortka Udruženja.

Prema njenim rečima, to je dokaz da „lekari imaju senzibilotet i da su otvoreni prema alternativnom pristupu lečenju i blagotvornom uticaju umetnosti na zdravlje, bez obzira na naučne pokazatelje“.

Blagotvoran učinak uporedila je s proizvodnjom „neurohormona koji se luče za vreme neke fizičke aktivnosti“.

„Posmatranje umetničkog dela ili učestvovanje u nekom kreativnom procesu podstiče iste okidače koji deluju na kognitivne funkcije, na dobrobit pojedinca, a pritom se misli na neurohormone koji su prisutni kod teskobe, stresa, depresije...“, objasnila je Parentova.

Direktorka Udruženja kanadskih frankofonih lekara nada se da će i ostali kanadski muzeji slediti primer Montrealskog muzeja lepih umetnosti, koji od 2016. godine razvija ekspertizu art-terapije kod osoba koje se bore s raznim zdravstvenim problemima.

„Skeptike podsećamo da se pre nepunih stotinu godina govorilo kako sport deformiše telo i da je opasan za plodnost žena“, istakla je Parentova.

„Danas lekari prepisuju fizičku aktivnost i vežbe. Na isti način mogu prepisati i odlazak u muzej“, zaključila je Nikole Parent.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи