Urme – slatki i zdravi zalogaji

Nepravedno zapostavljena u ovim krajevima, urma je slatkiš među voćem koji organizmu može doneti brojne koristi. Plodovi braon boje izvor su selena, bogati su vlaknima i antioksidansima, a zbog visokog sadržaja fosfora zovu ih i hranom za mozak.

Važno mesto na trpezi urme zauzimaju u arapskim zemljama, međutim, u ostatku sveta nisu tako često zastupljene i to najčešće sušene.

Njima se, kao slatkišu iz prirode, okreću oni koji izbegavaju šećer. Posebno su značajne za vegetarijance, jer sadrže neke za organizam važne materije koje se teže nalaze u namirnicama „običnog“ menija. Među njima prednjači selen.

Ovaj antioksidans sprečava jača imunitet, efikasan je u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a smanjuje i rizik od pojave raka. Selen je važan i za rad štitne žlezde, jer u slučaju nedostatka dolazi do hormonskog disbalansa.

Urme sadrže lutein i zeaksantin, poznatih i kao „vitamini za oči“. Lutein i zeaksantin ubrajaju se u grupu karotenoida, deluju kao antioksidansi i na taj način štite mrežnjaču oka od mogućih oštećenja izazvanih svetlom.

Među korisnim materijama koje urme sadrže nalazi se i fosfor koji igra važnu ulogu u radu mozga. Zbog toga ih nutricionisti preporučuju onima koji se bave intelektualnim radom.

Zahvaljujući visokom sadržaju prirodnih šećera - glukoze, saharoze i fruktoze – smeđi duguljasti plodovi korisni su i u ishrani onih koji troše dosta energije.

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je odlična zamena za običan šećer. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi i zbog toga ih nutricionisti preporučuju onima koji se bore protiv viška kilograma.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 14. sep 2018, 21:41) - NIkola [neregistrovani]

uuuu jeeeee

sidu leči

(ponedeljak, 10. sep 2018, 08:45) - anonymous [neregistrovani]

Hurma , urma, datulja, date

Vrlo zdravo voce, ali zbog velike kolicine secera( u jednoj datulji prosjecne velicine ima oko 5 gr secera) treba biti oprezan i zdrava osoba ne bi trebala uzimati vise od 5-7 komada dnevno, a fizicki vrlo aktivne osobe i malo vise u porcijama od oko 3 komada.
Stari Grci rekose : umjerenost u svemu.

(ponedeljak, 10. sep 2018, 06:52) - anonymous [neregistrovani]

Природни шећери

Свашта! Сви шећери су природни и једнаки без обзира одакле потичу. Фруктозе такође има, на пример, у јабукама, сахарозе у шећерној репи или трсци, а глукозе у грожђу. Ни по чему се не разликују од оних из урми.

(nedelja, 09. sep 2018, 22:59) - anonymous [neregistrovani]

Re: A sta (odgovor Mirjani)

Preko 60% (60 - 80%) urminog ploda je - šećer. Situaciju dodatno komplikuje to što je najveći deo tog šećera u obliku glikoze, koja od svih šećera najbrže diže nivo šećera u krvi, a fruktoze (koja sporije diže nivo šećera u krvi) ima veoma malo.
Nutricionisti koji odlično poznaju urmu kao hranu, kažu da zdrava(!) osoba sme dnevno da pojede čak tri (3) urme!!!
Šta reći za dijabetičara?
Budući da sam u životu imao mnogo kontakata sa ljudima iz krajeva odakle nam urme dolaze, došao sam do zaključka da ljudi u tim krajevima imaju drugačiji metabolizam od našeg, pa ono što oni mogu jesti neograničeno - mi moramo veoma oprezno.

(nedelja, 09. sep 2018, 20:11) - anonymna GR [neregistrovani]

vitamin B

a ono što niste napišali je ono što urme sadrže i vitamin B, a jedna porcija se sastoji od triju urmi tj 28gr ukupno.

(nedelja, 09. sep 2018, 20:09) - mirjana [neregistrovani]

a sta

je sa dijabeticarima,dali ono mogu da ih jedu?

(nedelja, 09. sep 2018, 20:05) - anonymna GR [neregistrovani]

tačno

nemam zdravstvenih problema ali slažem se sa tekstom, konzumiram suve urme kad poželim slatkiš ili čokoladu i ovako izbegavam puno kalorija a dobijem energiju. Dobar rad creva takođe, zboh vlakana. Volim urme! od urmi se pravi i najukusnija marmelada!