Na VMA uspešno primenjen novi metod operativnog lečenja bolnog čuklja

Na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) prvi put u Srbiji izvedeno je operativno lečenje drugostepene artroze zgloba palca – bolnog čuklja – metodom "Youngswick" koja se smatra metodom izbora prema mišljenju svetskog i evropskog udruženja za hirurgiju stopala i skočnog zgloba.

Pacijent A. D, star 46 godina, je posle uspešne operacije otpušten kući, a operativni zahvat izveo je tim Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA, predvođen majorom Goranom Lekićem.

U operaciji su učestvovali i doktor Ljubomir Pokimica iz Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, doktor Igor Vasković iz Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju i instrumentarka Gorica Petrović.

Osnovna prednost te hirurške metode za lečenje najčešćeg degenerativnog oboljenja stopala je očuvanje zgloba, dodaje se u saopštenju.

Operacijom se proširuje zglobni prostor čime je pacijentu omogućen veći obim bezbolnih pokreta, a pacijent se nakon šest do osam nedelja u potpunosti vraća normalnim životnim aktivnostima.

Artroza, „bolni čukalj“, odnosno deformitet zgloba koji spaja palac sa ostatkom stopala, pogađa relativno mladu populaciju i vremenom dovodi do manjeg ili većeg propadanja hrskavice.

Uzevši u obzir da taj zglob, kao važan deo stopala, učestvuje u osloncu čitavog tela, bol i ukočenost u velikoj meri sprečavaju pacijente da se normalno kreću, da učestvuju u sportskim aktivnostima, a naposletku ih ograničava i u smislu nošenja specifične obuće, saopšteno je sa VMA.

 

broj komentara 0 pošalji komentar