Neumerenost u jelu i piću na festivalima donosi zdravstvene probleme

Širom Srbije ovih dana održavaju se brojne turističke manifestacije posvećene hrani i piću. U Leskovcu je u toku Roštiljijada, u Zrenjaninu su počeli Dani piva. Uživanje u dobrom zalogaju i čaši piva ne može da škodi ukoliko je umereno, smatraju stručnjaci, ali neumerenost donosi zdravstvene probleme.

Mirisom mami nozdrve, a izgledom tera vodu na usta. Ko bi mogao da odoli pljeskavici, vešalici, uštipku, bataku, mućkalici i to leskovačkoj. Sve prošarano specijalitetima Zapadne Srbije, zvucima trube i dobrom atmosferom. Malo opuštanja i eto neumerenosti.

Posetioci festivala hrane uglavnom daju sebi oduška. Naručuje se jagnjetina, pa prasetina, roštilj, mnogi žele i da ponesu kući ono što im se dopalo...

A užitak lako prerasta u nevolju posebno kod starijih osoba, dijabetičara, ljudi sa hipertenzijom i problemima sa srcem. To najbolje znaju lekari leskovačke Hitne pomoći koji u vreme Roštiljijade imaju pune ruke posla, što zbog prekomernog unosa hrane, ali i pića.

„Meso, masnoće i pogotovo obilni obroci, a u večernjim časovima itekako znaju da budu problematični. Naročito za one pacijente koji već boluju od nečega i koji imaju hronične bolesti, a onda se malo zaborave, ponese ih atmosfera Roštiljijade i onda malo preteraju u tome“, objašnjava dr Dragan Cakić, načelnik službe Hitne pomoći DZ Leskovac.

Uz roštilj najbolje ide pivo, kažu znalci. Tokom sedam dana pojede se oko 50 tona mesa i popije 500.000 litara piva. Neuporedivo više pivo se pije na najvećoj zabavno-turističkoj manifestaciji Banata. Dane piva u Zrenjaninu, na kojima se ove godine predstavljaju Slovačka i Mađarska, poseti i do 300.000 ljudi. Mnogi će ove godine popiti kriglu više. 

„Jeste bio slučaj da je imao 3,6 promila alkohola u krvi“, priča Goran Putić, glavni tehničar zrenjaninske Hitne pomoći.

Ovaj Zrenjaninac je ostao na nogama, ali posebno su ugroženi srednjoškolci, kažu stručnjaci, neiskustvo i kombinacija sa narkoticima mogu da budu veoma opasni.

„Do sada smo imali jednog bez svesti i bez disanja, svega taj jedan poziv, a ovi drugi su uglavnom bez svesti, oni idu na anesteziju, ispiranje želuca“, kaže dr Živorad Lazarević iz Hitne pomoći u Zrenjaninu.

Još jedan apel lekari upućuju vernicima koji su u protekle dve nedelje strogo postili: sa konzumiranjem teške i mrsne hrane sada lagano.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво