Ne postoji „bezbedna“ količina alkohola za konzumaciju

Najnovija naučna studija potvrdila je prethodna istraživanja koja su pokazala da ne postoji „bezbedna količina“ alkohola koja može da se konzumira.

Istraživači su prihvatili da umereno konzumiranje alkohola može da zaštiti od bolesti srca, ali i dodali da postoji veliki rizik od dobijanja raka i drugih bolesti, prenosi Bi-Bi-Si.

Studija Globalni teret bolesti obuhvatila je količine konzumiranog alkohola i njegove efekte na zdravlje u 195 zemalja širom sveta između 1990. i 2016. godine.

Kako se navodi, analizirani su podaci uzeti od osoba uzrasta od 15 do 95 godina koje su konzumirale alkohol, onih koje to nikada nisu radile i onih koje su pile samo jedno piće dnevno.

Rezultati su pokazali da su osobe koje su pile jedno ili više pića dnevno imale zdravstvene probleme poput povreda ili obolevanja od raka.

Jedna od autorki studije i istraživač na Kraljevskom koledžu u Londonu Sonja Saksena rekla je da već i jedno piće dnevno predstavlja rizik, a da većina ljudi ne pije samo jedno piće.

Studija je pokazala i da Britanci u proseku piju tri pića dnevno, a na listi najvećih konzumenata alkohola prednjače Rumuni, koji piju u proseku po osam pića dnevno, a kod žena Ukrajinke, koje konzumiraju u proseku 4,2 čaše alkohola dnevno.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара