Nova hirurška metoda u lečenju onkoloških oboljenja na VMA

U Vojnomedicinskoj akademiji urađena je, prvi put u Srbiji, mikrohirurška rekonstrukcija jezika i poda usne duplje slobodnim ALT režnjem - režnjem sa prednje spoljašnje strane natkolenice.

Ova zahtevna hirurška metoda sada je urađena prvi put u Srbiji multidisciplinarnim pristupkom po čemu je Vojnomedicinska akademija prepoznatljiva.

ALT režanj u svetu se smatra zlatnim standardom za lečenje ovog onkološkog defekta i predstavlja najviše domete rekonstruktivne hirurgije čije su prednosti minimalno oštećenje donorske regije, dobar estetski i funkcionalni rezultat, kao i brz oporavak pacijenata, navodi se u saopštenju VMA.

Operacija je urađena kod pacijenta S.K, starosti 51 godinu, obolelog od planocelularnog karcinoma poda usne duplje i jezika.

Usled velikog defekta nastalog nakon uklanjanja tumorskih promena, bilo je potrebno odgovarajućim vaskularizovanim tkivima sa drugih delova tela uspostaviti funkcije žvakanja hrane, gutanja, disanja, govora.

Opsežnu onkološku hirurgiju uklanjanja tumorskog tkiva uradio je hirurški tim Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju VMA.

Urađene su disekcije vrata s desne i leve strane, uklonjeni limfni čvorovi, kao i resekcija centralnog dela donje vilice, koja je na kraju operacije spojena i učvršćena titanijumskim pločicama i šrafovima, a nakon toga je ekscidirana tumorska promena.

Kako standardne metode nisu bile adekvatne za rekonstrukciju zaostalog defekta veličine dve trećine jezika i dve trećine usne duplje, odlučeno je da mikrohirurški tim Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA upotrebi ALT slobodni režanj sa gornjeg spoljašnjeg dela natkolenice.

Tzv. fasciokutani perforator režanj dimenzija 14 puta sedam santimetara odignut je na krvnim sudovima dijametra 1,6 milimetara, a zatim mikrohirurškom tehnikom anastomoziran (povezan) na krvne sudove u predelu vrata (arteriju i venu facijalis).

Operacija u trajanju od oko 10 sati izvedena je angažovanjem velikog broja medicinskog osoblja VMA.

Iz Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju učestvovali su prof. dr Srboljub Stošić, dr Saša Jović, dr Marko Brkić, dr Milena Borilović, iz Klinike za plastičnu hirurgiju major dr Nikola Ostojić, dr Ana Malivuković i iz Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju dr Uroš Petrović, kao i instrumentarke Dragana Vuković, Marina Milošević i Brankica Makragić.

Pacijent je dobro i uspešno se oporavlja.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. nov 2018, 23:54) - Nebojša [neregistrovani]

Komentar

Prof Srboljub Stošić najbolji maksilofacijalni hirurg u evropi ,čudo od čoveka i stručnjaka .Fin i pristupačan čovek što je kod nas postala retkost.
Svaka čast za doktora nauka.

(ponedeljak, 22. okt 2018, 22:05) - Neša [neregistrovani]

Prodesuonalizan na nivou

Vma je bio i ostao VMA , a prof.Srboljub Stošić najeminentniji stručnjak iz oblasti malsilofacijalne hirurgije ,jednom rjčju bomba od hirurga.