Štiti se od sunca, „Ne budi crven kao rak“

Još deset dana deli nas od najtoplijeg godišnjeg doba, ali se već danima osećamo kao da je leto odavno došlo. Visoke su temperatiure, a visoke je i sunčevo zračenje. Posle Zlatibora, kampanja „Ne budi crven kao rak“ nastavlja se i u Beogradu. Dermatolozi i pedijatri savetovaće i upozoravati da nam sunce koliko godi, toliko škodi.

Штити се од сунца, „Не буди црвен као рак“ Штити се од сунца, „Не буди црвен као рак“

„Često govorimo o štetnom zračenju – ultravioletnom i infracrvenom koje može da nam ošteti kožu i dovede do neželjenih posledica nakon prekomernog sunčanja. Ono što mi dermatolozi želimo da apelujemo je da ne treba štititi kožu samo kada idemo na more ili na plažu već redovno, pogotovo tokom ovako sunčanih dana“ istakala je doktorka Danijela Milčić sa Klinike za dermatologiju Kliničkog centra Srbije i dodala da je cilj podići svest građana da shvate da štetna dejstva ultravioletnog i infracrvenog zračenja na kožu ne moraju odmah da se ispolje. 

Možemo videti, objašnjava dr Milčić, neke neželjene posledice kao što su opekotine koje mogu da budu i dosta dramatične i bolne ili alergije na sunce, ali većinu štetnih dejstava možemo da osetimo na našoj koži tek posle višegodišnjeg prekomernog izlaganja suncu, te je veoma važno da se štitimo.

Dermatolozi savetuju da se izbegava izlaganje kože suncu u periodu od 10 do 16 časova kada je indeks UV i infracrvenog zračenja najjači.

„Ukoliko to nije moguće, građani treba, pre svega, da nauče da mažu svoju kožu adekvatnim zaštitnim faktorima, da sve nepokrivene delove tela zaštite pre izlaska napolje, najbolje petnaestak minuta pre izlaska na sunce, da ukoliko moraju da borave na suncu malo duže, iz nekih profesionalnih ili drugih razloga, da tu kremu obnavljaju na svakih dva do tri sata“, objasnila je dr Milčić.

Za one koji su na plaži važi isto pravilo – nakon izlaska iz vode zaštitna krema mora se naneti ponovo.

Važna je i mehanička zaštita od sunca to jest zaštita garderobom ističe dr Milčić: „Treba znati odabrati adekvatnu garderobu da bismo imali i što adekvatniju zaštitu od sunca, dakle tkanine od prirodnih materijala svetlih boja i suncobran svakako“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи