Redovni odlazak u saunu smanjuje rizik od moždanog udara

Redovni odlazak u saunu mogao bi da smanji rizik od moždanog udara za više od 60 odsto kod muškaraca i žena srednjih i starijih godina, rezultati su nove studije objavljene u časopisu „Neurology“. 

Istraživanje je sprovedeno na 1.628 muškaraca i žena od 53 do 74 godine, a kardiovaskularno zdravlje i učestalost pojave moždanih udara kod te grupe praćeno je 15 godina.

Većina Finaca odlazi u saunu barem jednom nedeljno, a učesnici istraživanja bili su podeljeni u tri grupe - jedni su išli u saunu jednom sedmično, drugi dva do tri puta, a treći četiri do sedam puta.

Upravo je poslednja grupa, sa najvećim brojem odlazaka u saunu, imala 60 odsto manji rizik od moždanog udara u poređenju sa onima koji su saunu koristili jednom nedeljno. Srednja grupa imala je 12 odsto manji rizik u poređenju sa prvom grupom.

Naučnici objašnjavaju da je ovo samo posmatračka studija, pa ne mogu da tvrde da je odlazak u saunu direktno uzrokovao manju učestalost moždanih udara.

Ipak, imajući u vidu da je dokazano da sauna ima brojne zdravstvene prednosti, poput smanjivanja krvnog pritiska, poboljšavanju funkcije pluća, kao i smanjivanjem rizika od srčanog udara, stručnjaci objašnjavaju da se može zaključiti i da odlazak u saunu pomaže kod umanjivanja rizika od moždanog udara, prenosi Biznis insajder.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. maj 2018, 10:15)
anonymous [neregistrovani]

re: sauna i knjiga

Pa verovatno bi te knjige trebalo stampati na plasticnim stranicama da se stranice ne bi smezurale...

(nedelja, 06. maj 2018, 23:45)
anonymous [neregistrovani]

Ово сигурно нису слике из Финске

А је ли та здрава сауна овако, кад се седи у купаћим костимима и обмотан пешкирима?

У Финској одећа у сауни није законом забрањена само зато што ником не би пало напамет да ради тако нешто.

(nedelja, 06. maj 2018, 20:08)
anonymous [neregistrovani]

Сауна и књига!??

И после више година редовног посећивања разноразних сауна нигде још нисам видео да неко чита књиге баш у сауни, иако волим да читам књиге, чак ни на мобилном. Свака част овим јунацима на слици; "whitout transpiration no inspiration".

(nedelja, 06. maj 2018, 15:51)
anonymous [neregistrovani]

Mojim seljacima nije potrebna ni sauna, niti teretana, sve....

.....to imaju kod - kuce!!!

(nedelja, 06. maj 2018, 12:42)
anonymous [neregistrovani]

Cuh

Pa zasto idu u saunu ako im preti opasnost od mozdanog udara.Mi koji neidemo smo srecom bezbedni.