субота, 07.04.2018, 09:05 -> 14:14
Извор: РТС
Savet lekara – umerenost u jelu i piću posle posta
Danas se završava post, ali to nikako ne znači da počinje prejedanje. U praksi je, ipak, uglavnom tako. Zato lekari upozoravaju i savetuju umerenost u jelu i piću i postepen prelazak sa posne na mrsnu hranu.
Neka istraživanja i statistika pokazuju da tokom praznika pojedemo i pet puta više hrane, unesemo kalorija više nego inače i da svaki četvrti građanin ima neke problema sa stomakom.
Gostujući u Dnevniku RTS-a nutricionista Sanja Ćirić ukazala je da visokokaloročna ishrana, masna hrana, gazirani napici, alkoholna pića, dovode do niza zdravstvenih tegoba, kao što su muka u stomaku, gađenje, povraćanje.
Savetuje umerenost u jelu i piću i postepen prelazak sa posne na mrsnu hranu.
„Hrana treba da biude raspoređena u pet do šest obroka u toku dana, a razmak između obroka oko tri sata. Obroci treba da budu mlaki ili sobne temperature“, navodi Ćirićeva.
Prema njenim rečima, važno je izbegavati ležanje posle jela kao i nošenje uske odeće u predelu oko struka.
„Savetujemo da se akcenat stavi na lakosvarljive namirnice, blage negazirane mineralne vode, sveže voće i povrće“, kaže Ćirićeva.
Sanja Ćirić preporučuje dva jajeta nedeljno kod pacijenata koji nemaju medicinskih ograničenja i navodi da pacijenti koji imaju problema treba da se predržavaju medicinske nutritivne terapije.
Ističe i da je uz sve to, neizostavna fizička aktivnost.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар