Sok od pšenične trave, i zdrav napitak i posao

Proizvodnja soka od pšenične trave, sasvim slučajno postala je posao u koji je uključena jedna porodica u Čačku. O tom prirodnom napitku u početku nisu mnogo znali, a sada su među retkim proizvođačima zelenog soka punog vitamina, minerala i drugih zdravih sastojaka.

Сок од пшеничне траве, и здрав напитак и посао Сок од пшеничне траве, и здрав напитак и посао

Tražeći lek za bolesnu suprugu, pre više od pet godina Čačanin Nebojša Hadžimurtezić počeo je da se bavi proizvodnjom soka od mlade pšenice. Nije očekivao da će to postati porodični posao, zbog kojeg su njegova ćerka i zet napustili posao u Beogradu i preselili se u grad na obali Zapadne Morave.

„To su u početku bilo minimalne količine. Kasnije sam to polako povećavao, pa još malo povećavao, pa onda sam shvatio da to može da bude i posao koji može da donosi neku dobit i onda sam polako razvijao posao, širio ga do trenutka kada je posao mene prevazišao“, objašnjava Hadžimurtezić.

U mini vertikalnom sistemu uzgoja u zaštićenom prostoru pšenicom godišnje zaseju površinu koja odgovara njivi veličine od četiri hektara. Naizgled lak posao, proizvodnja soka od pšenične trave kažu nije nimalo jednostavan zadatak.

„Osetljiva je pšenica kako na spoljne faktore tako i sama pšenica, pošto se jednom godišnje seje, ona je svakim sledećim procesom sve suvlja i suvlja tako da svaki proces koji traje desetak-petnaest dana je priča za sebe i nosi neke svoje rizike“, objasnio je Ivan Radović iz preduzeća „Panacea naturale“.

Od davnina poznata blagotvorna svojstva soka od pšenične trave sve više se koriste u borbi protiv stresa, pada imuniteta i kod drugih zdravstvenih tegoba ističu u ovom malom čačanskom preduzeću, koje svakodnevno proizvede oko četiri litra zdravog zelenog soka.

„Pokazao se kao jako dobar u borbi protiv jakih terapija kao što su hemioterapije, zračenja, gde korisnici jako, jako dobro i prođu kroz te veoma invazivne terapije na organizam“, objašnjava Ivan Radović.

Svaku isceđenu kap brižljivo čuvaju, a zdravstvenu ispravnost redovno kontrolišu, jer ističu da se samo tako mogu sačuvati svojstva i sastav zdravog napitka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи