SZO: Čovečanstvo mora biti spremno za bolest iks

Svetska zdravstvena organizacija upozorava na bolest koja će u budućnosti odneti više miliona života, a u ovom momentu je još nepoznata. Kao takva nazvana je bolest iks.

U svom izveštaju za 2018. godinu, u kojem su predstavili bolesti koje bi mogle izazvati globalnu epidemiju, uz bolesti poput ebole, zika virusa i lasa groznice stručnjaci zdravstvene organizacije sa sedištem u Ženevi upozoravaju i na potencijalno opasni patogen, prenosi britanski Telegraf.

Iako ne preciziraju o kojoj je bolesti reč, stručnjaci smatraju da je neophodno da budemo pripremljeni na masovnu zarazu. Naučnike zabrinjava činjenica što u stvari ne znaju šta je u pitanju, ali su sigurni da će do epidemije doći i strahuju da će nova bolest preći sa životinja na čoveka.

Podsećajući na sadašnja događanja u svetu, naučnici SZO ukazuju na opasnost od razvoja hemijskog oružja i ratovanja, ali i od veštački stvorenih smrtonosnih bolesti.

„Čeka nas epidemija koja će pobiti 300 miliona ljudi. Bolest iks (Disease X) predstavlja svest i znanje o tome da ozbiljnu međunarodnu epidemiju može uzrokovati za sada nepoznati patogen“, navode U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво