Mozak posle 13. godine ne proizvodi neurone za pamćenje?

Najnovije istraživanje Univerziteta Kalifornija u San Francisku pokazuje da deo ljudskog mozga, koji je važan za pamćenje i učenje, prestaje da proizvodi nove ćelije oko 13. godine.

Otkriće, koje je objavljeno u časopisu Nejčer, verovatno će dodatno zaoštriti raspravu o mogućnosti lečenja ljudskog mozga putem takozvane neurogeneze ili stvaranja novih ćelija mozga odnosno neurona.

Ranije se verovalo da hipokampus kod ljudi stvara neurone i u odraslom dobu, prenosi Si-En-En.

„Ustanovili smo da je pojava neurogeneze u hipokampusu kod odraslih ljudi, izuzetno redak fenomen“, rekao je Arturo Alvarez-Bajla, profesor neurohirurgije na Univerzitetu Kalifornija i jedan od autora studije.

Prema njegovim rečima, naučnici su na uzorcima pronašli određeni broj neurona za koje su utvrdili da su nastali u uzrastu do godinu dana, kao i one nastale između sedme i 13. godine. Međutim ne i one koji su nastali tokom odraslog doba

„Rezultati istraživanja ukazuju na to da je hipokampus kod čoveka u velikoj meri već izgrađen tokom razvoja mozga fetusa“, istakao je Alvarez-Bajla i dodao da neki veruju da proces neurogeneze može da podmladi mozak, ali da za to još nema dokaza.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 11. mar 2018, 10:42)
anonymous [neregistrovani]

@Мој мозак производи

Vjerovatno proizvodi i neke druge neurone. Treba biti stvarno fenomen i napisati ovakav komentar.

(subota, 10. mar 2018, 20:44)
anonymous [neregistrovani]

Rekao Ducic

"Nema pameti bez pamcenja".

(subota, 10. mar 2018, 16:36)
Срђан [neregistrovani]

Мој мозак производи нон стоп и не забушава

Значи, ја сам природни феномен ! Мој мозак производи ! Шта друго да кажем него - свака мени част ! (част свакоме, вересија никоме).

(subota, 10. mar 2018, 16:36)
tanasko [neregistrovani]

Pozdravljam to naucno istrazivanje

I moj komsija Djole ima isti problem sa pamcenjem. Duguje mi 150€ vec 10 meseci i nikako da se priseti da ih vrati.