Mozak posle 13. godine ne proizvodi neurone za pamćenje?

Najnovije istraživanje Univerziteta Kalifornija u San Francisku pokazuje da deo ljudskog mozga, koji je važan za pamćenje i učenje, prestaje da proizvodi nove ćelije oko 13. godine.

Otkriće, koje je objavljeno u časopisu Nejčer, verovatno će dodatno zaoštriti raspravu o mogućnosti lečenja ljudskog mozga putem takozvane neurogeneze ili stvaranja novih ćelija mozga odnosno neurona.

Ranije se verovalo da hipokampus kod ljudi stvara neurone i u odraslom dobu, prenosi Si-En-En.

„Ustanovili smo da je pojava neurogeneze u hipokampusu kod odraslih ljudi, izuzetno redak fenomen“, rekao je Arturo Alvarez-Bajla, profesor neurohirurgije na Univerzitetu Kalifornija i jedan od autora studije.

Prema njegovim rečima, naučnici su na uzorcima pronašli određeni broj neurona za koje su utvrdili da su nastali u uzrastu do godinu dana, kao i one nastale između sedme i 13. godine. Međutim ne i one koji su nastali tokom odraslog doba

„Rezultati istraživanja ukazuju na to da je hipokampus kod čoveka u velikoj meri već izgrađen tokom razvoja mozga fetusa“, istakao je Alvarez-Bajla i dodao da neki veruju da proces neurogeneze može da podmladi mozak, ali da za to još nema dokaza.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво