Smanjite rizik od ugrušaka, manje sedite ispred TV-a i računara

Dugotrajno gledanje televizora ili monitora, odnosno gledanje omiljenih serija epizodu za epizodom, takozvano bindžovanje, može biti opasno za zdravlje jer se dovodi u vezu sa povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka, te istraživači sugerišu da bi bilo najbolje da potražimo drugi hobi.

Venska tromboembolija, odnosno pojavljivanje krvnog ugruška koji često nastaje u venama nogu, može se dovesti u vezu sa satima provedenim u sedećem položaju. Kako vreme prolazi, ugrušak može putovati kroz organizam i uticati na cirkulaciju u plućima. U nekim slučajevima može dovesti i do smrti.

Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Minesoti obuhvatilo je 15.150 ljudi tokom 24 godine, a reč je o prvom istraživanju koje dovodi u vezu dugotrajno gledanje programa i pojave venske tromboembolije među populacijom na zapadu, prenosi portal Dedlajn.

Doktor Jasuhiko Kubota, vođa istraživanja objasnio je da štetan uticaj gledanja u ekran tokom više sati neće nestati čak ni u slučaju da se osoba inače dosta kreće.

„Rezultati ukazuju na to da i osobe koje se redovno bave fizičkom aktivnošću ne bi trebalo da zanemaruju rizik od potencijalnih oštećenja koja nastaju zbog predugog sedenja“, naglasio je Kubota.

Izbegavanje dugotrajnog sedenja, češća fizička aktivnost i regulisanje težine izuzetno su važni u prevenciji nastanka krvnih ugrušaka.

Podatak koji je privukao pažnju stručnjaka je to da je tromboza češća u zapadnim zemljama nego u azijskom svetu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Thrombosis and Thrombolysis.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 25. feb 2018, 17:43)
Ne šalim se! [neregistrovani]

re: Smanjite rizik od ugrušaka, manje sedite ispred TV-a i računara


Pogotovo ćete samanjiti rizik od ugrušaka ako prestanete gledati Pink i Hapi, pogotovo ako prestanete gledati njihove jutarnje programe.