Izbegavati mamografiju pre pedesete

Na osnovu novih analiza, američki eksperti za prevenciju smatraju da je veća šteta od koristi od mamografije pre 50. godine. Takođe, nova je i preporuka da se žene preko 50 godina pregledaju ređe, na svake dve godine.

Grupa američkih eksperata iz oblasti zdravstva preporučila je radikalne promene u prevenciji raka dojke, predlažući ženama da se ne podvrgavaju rendgenskom pregledu grudi - mamografiji pre 50. godine.

Radna grupa Sjedinjenih Američkih Država za prevenciju (U.S. Preventive Services Task Force - USPSTF) je u novim preporukama za prevenciju raka dojke navela da odluka žene da uradi mamografiju pre 50. godine treba da bude na njenu sopstvenu odgovornost, preneli su sinoć američki elektronski mediji.

Nove preporuke američke radne grupe u velikoj meri se razlikuju od prethodnih preporuka, sačinjenih 2002. godine.

Tadašnji članovi USPSTF preporučivali su rutinski pregled za žene starije od 40 godina na svakih godinu ili dve.

Američki eksperti su objasnili da su nove preporuke zasnovane na novim podacima i analizama, koje imaju za cilj smanjivanje potencijalnog štetnog dejstva od nepotrebnog i učestalog testiranja.

Ženama koje imaju između 50 i 74 godine preporučuje se da mamografiju rade na svake dve godine, umesto na godinu dana, kako je do sada bilo.

Rutinski pregled nije preporučljiv za žene u četrdesetim, ali ni za one koje imaju više od 74 godine, navedeno je u preporukama.

Ne važi za žene čiji su srodnici bolovali od raka dojke 

Eksperti su istakli da pre nego što odluči da se podvrgne mamografiji, žena bi trebalo  najpre da porazgovara sa svojim lekarom o dobrim i lošim stranama takvog vida testiranja.

Preporuke ne važe samo za one žene koje su u četrdesetim godinama, a imale su u porodici nekog ko je bolovao od raka dojke, navela je USPSTF.

Za sve ostale, preporučuju se neke od alternativnih metoda dijagnostikovanja, kao što je ultrazvuk.

Američki eksperti su ukazali da šteta od mamografije pre 50. godine života prevazilazi koristi od takvog pregleda.

U rizike koje prati mamografija ubrojali su štetnost od zračenja i moguću anksioznost.

U preporukama se navode rezultati novog istraživanja te radne grupe, koje je pokazalo da 1.904 žena između 39 i 49 godina treba da uradi mamografiju da bi se sprečio samo jedan slučaj smrti od raka dojke.

Kada je reč o ženama između 50 i 59 godina, Radna grupa je navela da se rak dojke javi kod jedne od 1.339 pregledanih žena.

Najveću korist od mamografije imaju žene starosti između 60 i 69 godina. Mamografija u tim slučajevima može da pomogne sprečavanju raka kod jedne od 377 žena koje su se podvrgle pregledu.

USTSPF čini 16 uglednih američkih eksperata, od kojih nijedan nije onkolog. Reč je o uticajnoj grupi osnovanoj 1984. godine, čiji je zadatak da analizira i daje preporuke lekarima, osiguravajućim kompanijama i vladi u oblasti prevencije različitih vrsta bolesti.

Nacionalni institut za rak saopštio je juče da će redefinisati svoje uputstvo za mamografiju, na osnovu novih preporuka.

Američko udruženje za rak i Američki koledž za radiologiju za sada ne nameravaju da menjaju svoje preporuke, savetujući i dalje godišnji pregled na mamografu ženama posle 40. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво