Kada je tanjir pun zeleniša, pamćenje je odlično!

Povrće poput blitve, zelene salate, zelja, kelja i spanaća odlično utiče na kognitivne sposobnosti, poručuju nutricionisti i dodaju da je to tako zbog obilja vitamina E koji je važan za očuvanje nervnih ćelija.

Takozvanu MIND dijetu (dijetu za um) u poslednje vreme sve češće preporučuju američki nutricionisti i dijetetičari, piše portal Veb em-di. Ovakav plan ishrane posebno je usmeren na hranu koja utiče na bolji rad mozga, očuvanje pamćenja i kognitivnih sposobnosti.

Jedan od fokusa ove dijete je ishrana starijih osoba, za koje vitalan mozak znači i veću nezavisnost i samim tim kvalitetniju starost. 

Pravila su jasna: unosite što više zelenog lisnatog povrća.

Kako ističu autori dijete, istraživanja pokazuju da povrće poput blitve, zelene salate, zelja, kelja i spanaća bolje od drugog povrća utiče na kognitivne sposobnosti. Razlog za to je viši sadržaj vitamina E koji u organizmu deluje kao antioksidans i posebno učestvuje u održavanju nervnih ćelija mozga.

Ovakvo povrće telo će najbolje iskoristiti ukoliko je na jelovniku dva puta svakog dana, najbolje sirovo ili termički obrađeno.

Osim kao ukusnu salatu, sveže listove pomenutog povrća možete unositi i u vidu soka - u blenderu uz dodatak vode przo se pretvaraju ukusan kašasti sok, koji se odlično slaže sa golicom, čijom ili semenkama lana.

Bolju apsorpciju vitamina E iz salate obezbediće maslinovo ili kokosovo ulje uz nekoliko kapi limunovog soka. 

Jedan od rezultata ishrane bogate zelenim povrćem, zbog obilja vlaknastih materija, je i regulacija rada creva, to jest probave.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 25. feb 2018, 16:10)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Pitanje za vas.

Da li je covek po anatomiji i fizionomiji mesojed?

(ponedeljak, 22. jan 2018, 09:01)
Nisam normalan [neregistrovani]

Nutricuonisti neurodoktori?

Nutricuonisti se bave mozgom sad? Pa nisam znao. Razvoj naseg mozga je poceo unosom proteina. I to nemojte da vas neko laze. Predatori su uvek bili inteligentniji nego lovina. Jer su morali adaptirati se kako bi dosli do hrane. Razumem da je veganski lobi jak. Ali ipak kad je nauka u pitanju... molim vas.. pogledajte samo orke kako love. To je sve.

(nedelja, 21. jan 2018, 23:50)
DDanonymous [neregistrovani]

Za dobro pamcenje

Znaci,da bi dobro pamtili treba da podrezemo noseve pa na livadu da pasemo.
Hvala na savjetu,ali meni je snicla draza,uz salatu od kiselog kupusa i casu dobrog vina,naravno.

(nedelja, 21. jan 2018, 22:02)
kosta [neregistrovani]

puz

Aaaaa , zato puzevi imaju tako dobro pamcenje.

(nedelja, 21. jan 2018, 14:12)
anonymous [neregistrovani]

Чланак је супер али је важно знати следеће

Блитва и зеље, а нарочито спанаћ, садрже знатне количине оксалата, супстанце која се у бешици и бубрезима претвара у песак који може бити веома опасан. То је апсолутна чињеница. Зато та три продукта никако не треба употребљавати чешће од - једном у 3 до 4 дана! Насупрот томе коприву (која те оксалате уопште нема!) можете свакодневно употребљавати у неограниченим количинама - што више, то боље. Ако је убрана на сасвим чистој локацији, сасвим, сасвим...младу копривицу можете јести сирову, као салату. А ону старију треба у јелима ...или као супу ...или осушити за чај.