Alkohol oštećuje matične ćelije i izaziva rak

Unosom alkohola u telu nastaje štetna hemikalija koja može trajno da ošteti DNK matičnih ćelija, čime se povećava rizik od nastanka raka, zaključak je istraživanja britanskih naučnika.

„Pojedine vrste raka razvijaju se zbog oštećenja DNK u matičnim ćelijama. Iako se neka oštećenja događaju slučajno, naši nalazi ukazuju na to da unošenje alkohola povećava rizik od takvog vrsta oštećenja“, rekao je profesor molekularne biologije Ketan Patel, jedan od vodećih istraživača, prenosi Rojters.

Istraživanje je sprovedeno na miševima, a naučnici su koristili analizu hromozoma i sekvenciranje DNK prilikom utvrđivanja štete nastale acetaldehidom, štetnom supstancom koja nastaje kada organizam razgrađuje alkohol.

Miševima je davan razređen alkohol, nakon čega je vršena procena uticaja alkohola na DNK životinja. Nalazi ukazuju na to da acetaldehid može da prekine i ošteti DNK unutar matičnih ćelija, čime se trajno menja DNK sekvenca u tim ćelijama.

Nalazi istraživanja pružaju detaljniji uvid u načine na koje alkohol uvećava rizik pojave raka dojke, creva i pet drugih vrsta raka.

Agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene ogranizacije klasifikuje alkohol kao kancerogen prve grupe pozivajući se na „ubedljive dokaze“ da alkohol izaziva rak u ljudskom organizmu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 04. jan 2018, 10:45)
Stefan [neregistrovani]

Srbi

Ne znam zasto mnogi idalje likuju kad god se izbaci nesto sto ocigledno nije zdravo.

Ne nije normalno piti alkohol, nije normalno pusiti itd.

Matematika je prosta ako mislite da nesto nije zdravo za bebu kada se rodi nije ni za vas kasnije. A ovi koji se kunu u sljivovicu sledece dete ili unuce kada se rodi a vi mu zamenite sljivu i mleko.

(četvrtak, 04. jan 2018, 04:24)
anonymous [neregistrovani]

Eee

Koja glupost!

(četvrtak, 04. jan 2018, 01:19)
anonymousff [neregistrovani]

Bb

A zivot u Srbiji sta izaziva

(četvrtak, 04. jan 2018, 00:21)
anonymous [neregistrovani]

Najnovije istrazivanje

Najnovije istrazivanje

(četvrtak, 04. jan 2018, 00:16)
anonymous [neregistrovani]

Napili se miševi

Sve za nauku.

(sreda, 03. jan 2018, 21:32)
anonymous Lala [neregistrovani]

Ako se sme znati ,

Jel' to važi i za našu šljivovicu ?.

(sreda, 03. jan 2018, 21:24)
anonymous [neregistrovani]

Zavisi

Koji alkohol. Za etanol se zna da je otrovan, a verovatno se uklapa i u ova ispitivanja. To što su objavili nije nekakva novost.