Protiv mamurluka stručnim ili narodnim receptima

Poslednjeg dana u godini retko ko razmišlja o jutru posle slavlja. Ipak, mnogi ustanu sa nejasnim sećanjima i jasnim mamurlukom. Proveravali smo šta može da pomogne.

Da od viška glava ipak zaboli, znaju oni koji popiju čašu-dve više. Narodni lek za mamurluk mora da bude hladan i kiseo. Na pijačnim tezgama preporučuju da olakšanje može da donese skoro sve sa tezgi, osim pečene paprike ali da rasol ipak najviše može da učini za organizam u toj situaciji.

Oni koji preporučuju rasol ističu da on osvežava, da ima dosta C vitamina, ali da ne sme da se preteruje – dovoljno će biti čaša-dve.  

Kao narodno sredstvo protiv mamurluka pominje se i jabukovo sirće. Sa vodom se ravi „limunada“. Voda iz ljutih papričica, to, kažu, isto može da pomogne.

Uz rasol i sireće, najčešće preporuke su jaka kafa ili riblja čorba. Lek neretko može da se nađe i u frižideru. Najčešće se pominju jogurt, hladno mleko, neki preporučuju pivo.

Za prvo jutro posle duge noći spremne su i kafedžije. Već znaju šta najbolje ide 

„Uglavnom kažu da je najbolji kratki espreso, uglavnom ga popiju na brzinu, uz to uzmu limunadu ili kiselu vodu pomešanu sa limunom“, otkriva Sara Agatović konobarica kafea „Bilijar“.

Limunadu, supe, dosta tečnosti i soli preporučuju i lekari. Potvrđuju i da rasol pomaže. Ipak i upozoravaju.

„Dosta je individualno to kako koji organizam reaguje da li je neko sklon skoku pritiska, hipertenziji i slično, želudac mu je osetljiv. Tako da nema baš univerzalnih preporuka, ali evo to, dosta tečnosti sa tim jakim koncetratom soli“, savetuje dr Mira Kovačević, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Bez recepta ili konsulatcija sa lekarom za mamurluk najbolja je preventiva. Ako već pijete, da ne preterujete. Tada sigurno glava ne boli!

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 03. jan 2018, 21:49)
Živeli! [neregistrovani]

Priroda nam je namenila samo dva pića:

Majčino mleko i vodu!

(nedelja, 31. dec 2017, 11:57)
anonymous [neregistrovani]

Ne pijte alkohol!

Arapi ga izmislili i videli pogubna dejstva
i dali Evropi...