Protiv mamurluka stručnim ili narodnim receptima

Poslednjeg dana u godini retko ko razmišlja o jutru posle slavlja. Ipak, mnogi ustanu sa nejasnim sećanjima i jasnim mamurlukom. Proveravali smo šta može da pomogne.

Da od viška glava ipak zaboli, znaju oni koji popiju čašu-dve više. Narodni lek za mamurluk mora da bude hladan i kiseo. Na pijačnim tezgama preporučuju da olakšanje može da donese skoro sve sa tezgi, osim pečene paprike ali da rasol ipak najviše može da učini za organizam u toj situaciji.

Oni koji preporučuju rasol ističu da on osvežava, da ima dosta C vitamina, ali da ne sme da se preteruje – dovoljno će biti čaša-dve.  

Kao narodno sredstvo protiv mamurluka pominje se i jabukovo sirće. Sa vodom se ravi „limunada“. Voda iz ljutih papričica, to, kažu, isto može da pomogne.

Uz rasol i sireće, najčešće preporuke su jaka kafa ili riblja čorba. Lek neretko može da se nađe i u frižideru. Najčešće se pominju jogurt, hladno mleko, neki preporučuju pivo.

Za prvo jutro posle duge noći spremne su i kafedžije. Već znaju šta najbolje ide 

„Uglavnom kažu da je najbolji kratki espreso, uglavnom ga popiju na brzinu, uz to uzmu limunadu ili kiselu vodu pomešanu sa limunom“, otkriva Sara Agatović konobarica kafea „Bilijar“.

Limunadu, supe, dosta tečnosti i soli preporučuju i lekari. Potvrđuju i da rasol pomaže. Ipak i upozoravaju.

„Dosta je individualno to kako koji organizam reaguje da li je neko sklon skoku pritiska, hipertenziji i slično, želudac mu je osetljiv. Tako da nema baš univerzalnih preporuka, ali evo to, dosta tečnosti sa tim jakim koncetratom soli“, savetuje dr Mira Kovačević, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Bez recepta ili konsulatcija sa lekarom za mamurluk najbolja je preventiva. Ako već pijete, da ne preterujete. Tada sigurno glava ne boli!

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво