Ishrana u vreme praznika

Lekari Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ savetuju izbegavanje prekomernog unosa hrane i pića koji može izazvati zdravstvene tegobe i umanjiti dobro praznično raspoloženje, navodi se u preporukama objavljenim na sajtu te ustanove.

Poseban oprez tokom predstojećih praznika savetuje se građanima koji već imaju određene kardiovaskularne, želudačno-crevne ili metaboličke poremećaje.

Iz „Batuta“ upozoravaju da obilni obroci i prekomeran unos masne, slane i slatke hrane mogu dovesti do naglog skoka krvnog pritiska, poremećaja regulacije šećerne bolesti, bolova u stomaku, mučnine, nadutosti i drugih poremećaja varenja.

Preporuka je da praznična trpeza ne obiluje namirnicama kao što su mesne prerađevine, svinjsko i jagnjeće pečenje, salate i slani rolati sa velikom količinom majoneza, mlečni proizvodi sa visokim sadržajem mlečne masti i kolači sa velikom količinom margarina, belog šećera i brašna.

Umesto visokokalorične hrane savetuje se unos sveže salate od povrća i kuvano povrće bogato dijetnim vlaknima koje će, kako navode lekari, izazvati brži osećaj sitosti i smanjiti apetit.

U prazničnom meniju značajno mesto treba da imaju salate od svežeg voća, voćni kolači i pite i kolači na bazi suvog i orašastog voća bez dodatka šećera.

Stručnjaci „Batuta“ savetuju izbegavanje pržene, pohovane, preterano začinjene i ljute hrane, kao i dosoljavanje hrane. Treba voditi računa i o unosu tečnosti i izbegavati zaslađene sokove, bezalkoholne gazirane napitke i alkohol.

Lekari podsećaju da raspoređivanjem prazničnih jela u tri glavna obroka i dve užine smanjuje opasnost od prejedanja.

Onima koji preteraju sa jelom i pićem, savetuje se da ishrana posle praznika bude bazirana na svežim, barenim, kuvanim namirnicama biljnog porekla, integralnim žitaricama i manjim količinama posnih mesa.

U preporukama „Batuta“ navodi se da nezaslađeni biljni čajevi i fermentisani mlečni proizvodi sa niskim sadržajem mlečnih masti i probiotskim kulturama mogu ublažiti tegobe izazvane poremećenim varenjem.

Takođe, savetuje se više fizičke aktivnosti u prvim danima posle praznika kako preobilna i energetski bogata ishrana ne bi dovela do povećanja telesne težine.

One koji poste, lekari upozoravaju da prelazak na mrsnu hranu mora biti postepen i u prvim danima posle posta preporučuju „beli mrs“ – mlad beli sir, jogurt ili kiselo mleko i posna mesa.

broj komentara 0 pošalji komentar