Doktori „čudotvorci“, beba sa srcem van tela sada mirno spava

Uprkos tome što joj niko nije davao mnogo šansi, bebi u Velikoj Britaniji, koja se rodila sa srcem van tela, hirurzi, predvođeni doktorom Brankom Mimićem, uspeli su da spasu život.

Vanelopi Houp je nadmašila sve „crne prognoze lekara“ i danas slavi 21. dan. Za kratko vreme, imala je tri složene operacije kako bi se srce vratilo u grudni koš. Roditelji su presrećni.

„Ako se setite kakva je bila na rođenju i sada, zahvaljujući hirurzima - to je više nego čudo“, kaže majka Naomi Findli.

„Svima nam je laknulo. Bio je to divan trenutak“, ističe otac, Din Vilkins.

Anomalija je otkrivena rutinskom kontrolom u devetoj nedelji trudnoće.

Njeni roditelji, Naomi i Din iz Notingema, nisu ni pomišljali na prekid trudnoće. Za bebu su se zainteresovali mnogi britanski hirurzi, neonatolozi i anestezilozi.

Branko Mimić, šef hirurgije na kardiološkom odeljenju „Ist midlends“ bolnice Glenfild u Lesteru, objašnjava da, ipak, treba biti oprezan i sačekati još malo.

„Uprkos tome što se sada sve čini suštinski normalnim, što bi trebalo da znači da će sve biti u redu, kod retkih slučajeva, poput Vanelopinog, gotovo je nemoguće da budemo sigurni u to“, objašnjava Mimić. 

„Razmišljali smo o internoj zaštiti kostiju, uz pomoć plastike i 3D štampača, ili nečeg organskog što bi organizam mogao da prihvati“, objasnio je Frensis Batlok, dečji kardiolog.

Njena retka dijagnoza, ektopija kordis, dešava se jednom u milion porođaja, a stručnjaci kažu da retko koja beba dočeka rođenje.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 14. dec 2017, 10:57) - anonymous [neregistrovani]

Zivot je cudo

Al' da ne bi Branka ne bi je spasila Bozija ruka. Uspijeh za divljenje.

(četvrtak, 14. dec 2017, 03:10) - Ђорђе [neregistrovani]

чудо

али Божије...слажем се

(sreda, 13. dec 2017, 22:03) - anonymous [neregistrovani]

Nema smrti do sudnjega časa

Ako će samo to biti anomalija - onda je super. U rukama Božjim i posle najstrašnijeg trena, dođe mili sanak...i novi dan.