Unapređuje se zaštita od dijabetesa u Srbiji

Oko 415 miliona ljudi u svetu, odnosno svaka 11. osoba ima dijabetes. U Srbiji oko 710.000, od kojih je gotovo polovina radno aktivna. Uoči Svetskog dana dijabetesa, iz Ministarstva zdravlja obećavaju da će zdravstvena zaštita od šećerne bolesti biti unapređena kako u dijagnostici i terapiji, tako i u prevenciji.

Nevena skoro tri decenije živi sa dijabetesom. Imala je sreću da su simptome, poput neprekidne žeđi, umora i pojačanog mokrenja, još dok je bila mala, primetili roditelji. Dijabetes danas drži pod kontrolom.

„Moji roditelji su jako ozbiljno shvatili edukaciju i mene odmah uključili u sistem. Ja sam počela da dajem insulin sa 6 godina. Vi ste i dalje mali, ali morate da shvatite da imate određenu odgovornost prema sebi“, ističe Nevena Spasić.

Ukoliko se ne otkrije i ne leči na pravi način, dijabetes ugrožava: srce, bubrege, vid... Sve to može da se predupredi u savetovalištima koja su 2014. vraćena u domove zdravlja.

Prof. dr Nebojša Lalić, predsednik Republičke stručne komisije za šećernu bolest ističe da su ona vrlo značajna zbog toga što proširuju prostor za dijabetološku zaštitu, proširuju prostor za sve – i za upotrebe dijabetes terapija, ali prvenstveno za edukaciju.

Formirana je Radna grupa za prevenciju i lečenje dijabetesa, a u toku je izrada Nacionalnog programa i Nacionalnog vodiča.

„Pored toga formiraće se Nacionalni referentni centar za dijabetes, a posebno pažnja je usmerena na unapređenje Registra pacijenata obolelih od dijabetesa, kao izuzetno značajne komponenete integrisanog sistema zdravstvene zaštite. U tom smislu je formiran tim eksperata koji je definisao obeležja značajna za praćenje obolelih od dijabetesa. Na osnovu definisanih obeležja pristupilo se izradi elektronske platforme, čija se impelemntacija očekuje do kraja 2017. godine“, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ovogodišnji Dan dijabetesa posvećen je ženama koje se suočavaju sa tom bolešću. Procenjuje se da svake godine oko 9.000 žena u Srbiji oboli od dijabetesa, što može da bude problem onim koje žele potomstvo.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи