Zbog preglasne muzike sve veći broj mladih ima zujanje u uhu

Preglasna muzika može oštetiti sluh, upozoravaju stručnjaci, a jedan od simptoma koji ukazuje na tu mogućnost je zujanje u uhu ili stručno tinitus - novi fenomen, karakterističan za mlađu populaciju.

Sve je veći broj mladih koji zbog izlaganja visokim nivoima buke imaju zujanje u uhu - zdravstveni problem koji može izazvati otežano spavanje, učenje, a ukoliko dugo traje, čak i depresivno raspoloženje, a na kraju i gubitak sluha, kaže profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, higijenolog Goran Belojević.

„Reč je o jednom od teško rešivih zdravstvenih problema koji je često neizlečiv, a posebno je izražen među mlađom populacijom i može, ali i ne mora, da bude povezan sa gubitkom sluha“, upozorava Belojević.

Belojević skreće pažnju da je istraživanje, rađeno među beogradskim srednjoškolcima pre četiri godine, pokazalo da 13 odsto njih ima povremeno ili stalno zujanje u jednom ili oba uha i da je duplo učestalije kod devojaka nego kod mladiće.

Istraživanje je objavljeno 2014. godine u međunarodnoj literaturi i od tada u Srbiji nije bilo novih istraživanja, ali kako navodi Belojević za četiri godine, ne mogu očekivati neke velike promene.

To nije stvar koja se menja iz godine u godinu, tako da su rezultati ovog istraživanja apsolutno relevantni i sada.

Ovaj nov medicinski fenomen, objašnjava Belojević, predstavlja odbrambeni mehanizam unutrašnjeg uha na izlaganje visokim nivoima buke u koje spade muzika, naročito njeno slušanje preko slušalica.

„Slušalice se drže u spoljnom ušnom kanalu i za unutrašnje uho tu nema nikakve odbrane pošto je reč direktnom izlaganju akustičnoj energiji“, navodi profesor Medicinskog fakulteta.

Kako objašnjava Belojević, zujanje u uhu je alarmantni znak koji prethodi ozbiljnijim poremećajima i zato savetuje da je i u slušanju muzike, kao i u svemu drugom, umerenost veoma važna.

„Slušanju muzike preko slušalica, u proseku jedan sat dnevno sasvim je dovoljno i to slušanje na pola maksimalne snage“, objašnjava on.

Istovremeno upozorava da na zujanje u uhu utiču i psihostimulansi, a posebno amfetamin i ekstazi, ali i duvanski dim koji je prisutan na mnogim bučnim mestima, pa je utoliko i češće zujanje u uhu kod mladih koji posećuju ova mesta.

Skreće pažnju da se u svakom slučaju kod pojave ovog simptoma odmah treba obratiti lekaru kako bi se utvrdilo da li taj simtom ima veze sa gubitkom sluha.

Lečenje je, kaže, uglavnom simptomatsko jer se najčešće ne zna pravi uzrok.

„Pošto uzročno ne možemo da delujemo, na smanjenje tih tegoba se deluje ugavnom simptomatski“, kaže on i upozorava da se čulo sluha mora čuvati.

„Kada se sluh jednom uništi više se vratiti ne može. Onda se moraju koristiti aparati, a to nije lečenje - to je invaliditet“, kaže Belojević.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. nov 2017, 16:12)
Šeriz [neregistrovani]

Zujanje u glavi

Nisam mlad (73). Prvi put sam se prije 55 godina zapitao šta mi to zuji u apsolutnoj tišini. Pitao sam školskog druga da li njemu tišina zuji. Moj osjećaj zujanja ne dolazi iz ušiju, nego negdje iz centra glave. Rekao bih da mi mozak zuji. Danas mi to zujanje dolazi iz područja malog mozga. Zujanje ne osjećam samo kad se vozim tramvajem. Meni to ne smeta toliko, ne može se reći da sam se navikao, nego je to jednostavno dio mene. Sad znam, ako mi ikad zujanje prestane, to će biti početak kraja ... Ima li još iko ovakav osjećaj?

(ponedeljak, 06. nov 2017, 05:50)
belaa [neregistrovani]

zujanje u usima-mladih

nee,nikako od glasne muzike nemogu da zuje usi mladima.ali od droga, amfitamina,mogu i te kako.

(nedelja, 05. nov 2017, 17:11)
Dragan [neregistrovani]

Tinitus je noćna mora

Ja imam tinitus od 2010. Šta da kažem strašno je. Prvo je bilo u levom uhu sad oba. Zvuči kao kada vam neko opali šamar po uhu pa osetite da zuji ali ljudima prodje meni već skoro 10 godina zadaje muke. Mislim da nisam dobio od glasne muzike jer nisam nikada glasno slušao. Slažem se sa čitaocem da se to dobija sigurno od ogromne mase raznih talasa kojima smo izloženi (radio talasi wi-fi). Posebno je kako sam saznao veliki broj koji to imaju kao problem ljudi sa jakom muzičkim sluhom i senzibilitetom (poznato je da od tog problema pate i Fil Kolins,Barbra Strejsend ,Tereza Kesovija i dr).Ja sam takodje sluhista i jako mi smetaju neprijatni tonovi tipa kamioni,brujanja razna. Ipak posle umerenog slušanja muzike naravno tiho na slušalicama primetim da je zujanje posle toga pojačano. Smešno je bilo što sam jednom otišao kod lekara ORL kaže on meni:Žao mi je ne mogu Vam pomoći i ja imam tinitus znam kako Vam je. Tinitus se inače ne smatra bolešću nego smetnjom.

(nedelja, 05. nov 2017, 14:09)
Stefan [neregistrovani]

Frekvencija

Ljude cini nervoznima visoko frekventni zvukovi kojih ima previse po gradovima. Znate onaj osecaj izlazite iz npr beograda kof naplatne ramoe i odjednom vidite bolje i sve nekako deluje opusteno? Nije to zbog drveca i pustosi vec zbog nedostatka ili mbogo manje visokofrekventnog zvuka

(nedelja, 05. nov 2017, 13:49)
anonymous [neregistrovani]

Pa i nije bas tako

Tinitus je mnogo rasireniji nego što se pretpostavlja. Pokušaj da se objasni slusalicama i više nego naivan. Prave razloge treba potražiti u uticaju visoko frekventnih radio talasa kojima smo neprestano izloženi. Naravno, to nije tema o kojoj se zaista želi diskutovati, zato skreće pažnja na pogrešan uzrok.