Antibiotici ne leče ni prehladu ni grip

Farmaceut Irena Mitrović iz Apotekarske ustanove „Beograd“ rekla je za RTS da ni prehladu ni grip ne možemo lečiti antibioticima. Antibiotici se koriste za lečenje ili sprečavanje isključivo bakterijskih infekcija.

Najprepisivaniji lekovi deci, u poslednje tri godine, bili su antibiotici, a najnovija istraživanja su pokazala da čak polovina nije bila neophodna u terapiji.

Dva upozorenja - Srbiji troši pet puta više antibiotika nego zemlje u Evropskoj uniji, 12 bakterija koje predstavljaju najveću pretnju zdravlju, postale su otporne na većinu antibiotika. 

Farmaceut Irena Mitrović iz Apotekarske ustanova „Beograd“ rekla je za RTS da građani dolaze bez recepata za antibiotike, kako kreće sezona prehlada. 

„Antibiotici leče isključivo bakterijske infekcije, ili se koriste za sprečavanje neke bakterijske infekcije. Ni prehladu ni grip ne možemo lečiti antibioticima“, istakla je Mitrovićeva. 

Kako kaže, lekar je taj koji će preporučiti koji antibiotik da se koristi, kada, u kojoj dozi i koliko dugo. Uloga farmaceuta je tu da savetuje kako se antibiotik koristi, da upozori na moguće alergijske reakcije, na interakcije sa brojnim drugim lekovima, na interakcije sa hranom.

Uz pravilnu upotrebu i savete farmaceuta razvoj rezistencije se može smanjiti.

„U onom trenutku kada nam je potreban antibiotik mi nećemo imati adekvatan baš zbog razvoja otpornosti“, kaže Mitrovićeva.

„U državnim apotekama antibiotik bez recepta se ne može dobiti“, zaključila je Mitrovićeva. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. okt 2017, 11:42)
anonymous [neregistrovani]

DZ Vračar, pedijatrija

Sve pohvale ovim lekarima, antibiotike daju jedino kad moraju.Međutim, šta oni da rade kada su nam gradovi, vrtići i parkići zaprljani od bakterija koje se množe na psećem izmetu.Nikada u istoriji nije bilo toliko streptokoka po vrtićima i školama!Pod hitno zabraniti psima da prilaze na 100m od vrtića i škola.Nisu problem psi lutalice.