Za sreću je nekada potreban... trening?!

Rezultati mnogih istraživanja pokazuju da fizička aktivnost, između ostalog, podstiče lučenje hormona sreće. Međutim, finski naučnici utvrdili su da je za suzbijanje depresije i anksioznosti neophodno dobro se oznojiti.

Za potrebe istraživanja, finski stručnjaci anketirali su 22 zdrava muškarca starosti između 21 i 36 godina. Ispitanici su se prvog dana bavili umerenim aerobnim aktivnostima u trajanju od sat vremena, dok su ih drugog dana istraživanja ozbiljno umorili i preznojili vežbama takozvanog HIIT treninga.

Reč je o kombinaciji, to jest smenjivanju fizičkih aktivnosti koje se sastoji od kratkih intervala vežbi visokog intenziteta (trčanje, skakanje) i perioda aktivnog oporavka (sporo hodanje) ili potpunog odmora, a sve ovo traje samo nekoliko minuta.

Naučnici su pratili promene raspoloženja nakon tako različitih aktivnosti i otkrili da su se ispitanici osećali bolje bez obzira na intenzitet vežbanja, ali da je količina hormona sreće bila znatno veća nakon HIIT treninga.

Što je količina tih hormona veća, bolje podnosimo bol, stres, negativne emocije i depresiju, pa su hormoni sreće zaslužni i za činjenicu da ćemo se sa više želje i volje posvetiti najnapornijim fizičkim aktivnostima.

Samo 20 minuta laganog trčanja dovoljno je da podignemo nivo dopamina koji je jedan od ključnih hormona za osećaj zadovoljstva i vrlo je sličan adrenalinu. Adrenalin pojačava koncentraciju, pažnju i budnost, a to su dodatni razlozi za odlazak u park ili teretanu.

Može se reći da je zadužen i za dobar san, apetit i dobro raspoloženje, a njegov nivo najlakše je povećati trčanjem, plivanjem ili vožnjom bicikla.

Naučnici preporučuju 150 minuta umerene aktivnosti nedeljno ili 70 minuta napornog treninga i sigurno neće izostati osećaj sreće.

Naravno, pod uslovom da ste od lekara zatražili i dobili odobrenje da se bavite intenzivnijim fizičkim aktivnostima.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 01. okt 2017, 00:11)
anonymous [neregistrovani]

samo novac

U današnjem svetu samo materijalno bogatstvo donosi sreću. Bez toga je ljudski život postao bezvredan.

(subota, 30. sep 2017, 21:47)
Швалер [neregistrovani]

Мени најдражи комплимент:

Миришеш на мушко!-Нисам је питао који по реду...

(subota, 30. sep 2017, 18:33)
anonymous [neregistrovani]

Pa sad...

Znojenje može da bude i od drugih aktivnosti, i da se pritom oslobađa hormon sreće.