Prvi put u istoriji urađena DNK operacija na embrionima

Precizna „hemijska operacija“ obavljena je na ljudskim embrionima kako bi se otklonile bolesti, rekli su kineski hirurzi za Bi-Bi-Si.

Tim sa Univerziteta „Sun Jatsen“ koristio je tehniku baznog uređivanja DNK kako bi ispravili pojedinačnu grešku u tri milijarde „slova“ ljudskog genetskog koda.

Oni su izmenili laboratorijski uzgojene embrione kako bi otklonili beta-talasemiju, bolest krvnih sudova.

Kineski stručnjaci su objasnili da bi takvom metodom jednog dana mogle da se tretiraju nasleđene bolesti.

Bazno uređivanje menja fundamentalne gradivne delove DNK, odnosno njegove četiri baze: adenin, citozin, guanin i timin, koji se označavaju sa njihovim početnim slovima - A, C, G i T.

Sve instrukcije za razvoj i funkcionisanje ljudskog tela zapisane su u kombinacijama ove četiri nukleobaze.

Potencijalno po život opasno oboljenje beta-talasemija izazvana je jednom promenom na jednoj nukleobazi u genetskom kodu – što je poznatije kao genetska mutacija.

Kineski tim je preuredio genetski kod i ispravio mutaciju. Pre zahvata, skenirali su DNK i pronašli grešku i ispravili G u A.

Đunđiju Huang, jedan od istraživača, rekao je za Bi-Bi-Si da je ovo prvi put da je demonstrirana mogućnost izlečenja genetskih bolesti kod ljudskih embriona pomoću baznog uređivanja.

Objasnio je da njihova studija otvara potpuno nove puteve za lečenje pacijenata i sprečavanje da se bebe rode sa beta-talasemijom ili nekom drugom nasleđenom bolešću.

Uređivanje nukleobaza je napredni oblik genetskog uređivanja, poznatog kao "Crispr", kojim je već načinjena revolucija u nauci.

Genetsko uređivanje razbija strukturu DNK, a kada telo pokuša da je popravi „kvar“, ono deaktivira jedan deo instrukcija, poznatih kao gen. Tada se javlja prilika da se ubaci nova genetska informacija.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 28. sep 2017, 16:58)
anonymous [neregistrovani]

Mozda

Da li to znaci da ce moci da se spreci hemofilija?