Na VMA uspešno reimplantirana šaka nakon traumatske povrede

Reimplantacija leve šake pacijenta, koji je imao traumatsku povredu parcijalne amputacije šake u nivou ručnog zgloba, uspešno je urađena na Vojnomedicinskoj akademiji.

Kako je navedeno u saopštenju VMA, pacijentu starom 28 godina urađeno je uspostavljanje arterijske i venske cirkulacije, on je u dobrom stanju i oporavlja se na Klinici za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA.

Sedmočasovni komplikovani hirurški zahvat obuhvatio je rekonstrukciju arterijskih i venskih krvnih sudova venskim autograftovima, kao i nerava, mišića, kože i potkožnog tkiva u predelu šake i podlaktice, piše u saopštenju.

Kako se ističe, ovo je ujedno prvi korak u procesu rekonstrukcije šake i smatra se posebnim uspehom u struci usled brojnih oštećenja i rizika karakterističnih za hirurško zbrinjavanje posttraumatskih defekata.

Osim visoke stručnosti i bliske saradnje lekara različitih specijalnosti, ovakve povrede iziskuju prilagođavanje kompletnog hirurškog tima neophodnoj brzini u proceni nastale povrede i njenih komplikacija, kao i pripremi za operativni zahvat u veoma kratkom vremenskom roku, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, pacijentu predstoji postoperativni tok, ukljuccivanje specijalista fizikalne medicine i drugih lekara u nastavak lečenja, a u cilju uspešnog uspostavljanja funkcija šake i ukupnog oporavka.

Multidisciplinarni hirurški tim VMA koji je učestvovao u operativnom lečenju pacijenta predvodili su Nikola Ostojić iz Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine, Ivan Marjanović iz Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, Saša Munitlak iz Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju i Jasmina Ivić, lekar na specijalizaciji iz plastične hirurgije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво