Na VMA uspešno reimplantirana šaka nakon traumatske povrede

Reimplantacija leve šake pacijenta, koji je imao traumatsku povredu parcijalne amputacije šake u nivou ručnog zgloba, uspešno je urađena na Vojnomedicinskoj akademiji.

Kako je navedeno u saopštenju VMA, pacijentu starom 28 godina urađeno je uspostavljanje arterijske i venske cirkulacije, on je u dobrom stanju i oporavlja se na Klinici za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA.

Sedmočasovni komplikovani hirurški zahvat obuhvatio je rekonstrukciju arterijskih i venskih krvnih sudova venskim autograftovima, kao i nerava, mišića, kože i potkožnog tkiva u predelu šake i podlaktice, piše u saopštenju.

Kako se ističe, ovo je ujedno prvi korak u procesu rekonstrukcije šake i smatra se posebnim uspehom u struci usled brojnih oštećenja i rizika karakterističnih za hirurško zbrinjavanje posttraumatskih defekata.

Osim visoke stručnosti i bliske saradnje lekara različitih specijalnosti, ovakve povrede iziskuju prilagođavanje kompletnog hirurškog tima neophodnoj brzini u proceni nastale povrede i njenih komplikacija, kao i pripremi za operativni zahvat u veoma kratkom vremenskom roku, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, pacijentu predstoji postoperativni tok, ukljuccivanje specijalista fizikalne medicine i drugih lekara u nastavak lečenja, a u cilju uspešnog uspostavljanja funkcija šake i ukupnog oporavka.

Multidisciplinarni hirurški tim VMA koji je učestvovao u operativnom lečenju pacijenta predvodili su Nikola Ostojić iz Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine, Ivan Marjanović iz Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, Saša Munitlak iz Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju i Jasmina Ivić, lekar na specijalizaciji iz plastične hirurgije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 27. sep 2017, 02:29)
anonymous [neregistrovani]

VMA vs KBC KG

Pre dosta godina rađena mi je rekonstrukcija dela prsta na VMA i urađeno je odlično. Pre godinu dana prilično velika povreda šake u KBC Kragujevac na plastičnoj hirurgiji samo je zakrpljena. Presečeni krvni sudovi, nervi, tetiva, mišić, kost - ništa nije rađeno. Kost čak nije ni snimljena posle krpljenja da se vidi u kakvom je stanju a nedostajao je i deo kosti. Posle par meseci na moju žalbu da neprestano imam bolove, lošu cirkulaciju, nikakav osećaj, nikakvu funkciju jednog prsta dobio sam odgovor da ne može da se uradi ništa. Zapravo može - artrodeza ali onaj ko trpi bolove ne mari mnogo za estetiku.

Osim toga vidi se da hirurzi rade u oskudnim uslovima u Kragujevcu. Oseća se nedostatak ili bolje reći štednja na potrošnom materijalu kao što su zavoji itd. Operacioni sto je takav da bi ga mogao napraviti svaki bravar početnik a neki bravar ga zaista i jeste pravio bukvalno. Vidi se po izradi.

Tako je to kad neko živi u Šumadiji a ne u centru Srbije - Beogradu.

(ponedeljak, 25. sep 2017, 15:14)
Ivica Milosevic [neregistrovani]

На ВМА успешно реимплантирана шака након трауматске повреде

Hvala Bogu nema vise amputacije, meni su istu operaciju uradili u Pordenone (predgradje Venecije) usled udesa motorom ruka ispod podlaktice se drzala na santimetar koze ali hvala Primarijusu bolnice u Pordenone ostala mi je ruka citava i zdrava. Jedino sto ne mogu da dizem vise od 5. kg mase bilo cega u jednom polozaju inace zadovoljan sam, bolje jer ilo jer sam mogao da ostanem bez ruke. To je bilo 2007-e godine. Cestitam timu doktora!