Održavanje vitke linije ne mora da bude teško!

U želji da budete što vitkiji i pripremljeniji za leto, nema šta niste probali. Od rigoroznih dijeta, vežbanja, masaža, različitih tretmana. I isplatilo se, kilogrami su nestali. Kako sada, kada stižu hladniji dani, nakon mukotrpno izgubljenih kilograma, da održimo tu liniju?

Одржавање витке линије не мора да буде тешко! Одржавање витке линије не мора да буде тешко!

Odrekli ste se slatkiša i peciva, jeli ste sveže voće i povrće, a uz sve to ste i vežbali. Posle svega nekoliko nedelja, centimetri sa vaših bokova i stomaka su nestali. Spremno ste dočekali plažu, ali šta sada? Kako da liniju kojom ste zadovoljni zadržite i preko zime? Jednostavno – uobročite se, a to podrazumeva da imate tri glavna obroka i dve užine.

Jovana Ferluga Srejić ističe da je jedan od rikova unositi što više tečnosti: „To je dobra ideja, jer uz malo hrane, a puno tečnosti imamo pun želudac i osećaj da smo siti. Tako ćemo se ograničiti da ne preteramo. Drugi savet bi bio da ubacimo puno svežeg voća i povrća“.

Doktorka Veroslava Stanković navodi da je obavezno održavanje fizičke aktivnosti, ali i pridržavanja nekih principa pravilne ishrane: „Da se ne vadimo na posao i da kažemo da nemamo vremena da vodimo računa o ishrani. Treba imati više obroka u manjoj količini, unositi sveže voće i povrće i izbegavati namirnice koje dovode do povećanja mase –slatkiša i pekarskih proizvoda“.

Dan započnite obilnijim doručkom, jer se tako obezbeđuje „gorivo“ za ceo dan. Ujutru ne morate da merite kalorije, ali zato ne treba da večerate kasno.

„Deo svakog obroka da bude ili sveže voće ili povrće i proteini jer oni produžavaju osećaj gladi i pomažu nam da racionalizujemo taj kalorijski unos. Dakle ili jaja ili meso ili riba“, objašnjava Jovana Ferluga Srejić.

Međutim sve ovo može da padne u vodu, već sa prvim radnim danima. Od dugotrajnih sastanaka i nepročitanih mejlova se brzo ogladni, a „hitna i najbliža pomoć“ je obično pekara.

Kako da zavarate glad

Do prvog obroka glad zavarajte, navodi dr Stanković, voćem sa nižim glikemijkim indeksom - kruškom, jabukom, šljivama, grejpfrutom, ili mlekom i mlečnim proizvodima.

Vitka linija ne znači da morate baš svega da se odreknete

„Ako ste već rešili da se častite dezertom, najbolje bi bilo da odete kod nekoga u goste ili da kupite jedan komad, jedno parče. Uvek je dobra ideja uz nešto slatko pojesti nekoliko lešnika, oraha, badema čisto da ne dozvolite šećeru u krvi da skoči previše“, otkriva Jovana Ferluga Srejić.

Pre svega crna čokolada od 70 procenata kakaoa je odlična. Ima antioksidanse i sprečava kardio-vaskularne bolesti, ali treba voditi računa o količini. Može manja količina, a češće“, zaključila je dr Stanković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво