Ne zaboravite naočare za sunce!

Već duže vremena stručnjaci ističu da je veoma visok indeks UV zračenja i da treba zaštititi čitavo telo, pa i oči. Savetuju da se obavezno nose naočare, jer UV kao i plava svetlost oštećuju vid.

Не заборавите наочаре за сунце! Не заборавите наочаре за сунце!

Uprkos tome što su se naočare za sunce upotrebljavale kao modni trend, posebno na plažama, sve više se koriste za zaštitu očiju od sunca. Nevidljivo ultravioletno zračenje može doneti velike probleme, pa i oštećenje vida.

„Najopasnije je UVB zračenje koje može da prodre u dublje strukture oka, a ova ostala se zadržavaju ili u ozonskom omotaču ili na površini očnih struktura“, navodi oftalmolog Nenad Petrović, načelnik laserske hirurgije VMA.

Sunčane naočare, kada biramo, moraju imati atest, oznaku blokiranja 99 odsto ili sto posto ultravioletnog zračenja.

Ukoliko to nemaju, upozorava dr Petrović, nošenje tih naočara može da pospeši dejstvo ultravioletnih zraka jer same naočare zbog toga što su tamne dovešće do proširenja zenica i na taj način olakšaće ulazak UV zraka u oko i oštećenja struktura.

„Samo ultravioletno zračenje može da dovede do oštećenja kako površnih, tako i dubokih struktura. Na površini oka, obično kod ljudi koji su duže izloženi suncu, dovode i do promena na vežnjači, na belom delu oka, sa stvaranjem degenerativnih promena, može da dovede do pojave katarakte i ono što je najopasnije – pozadi do oštećenja žute mrlje“, upozorava dr Petrović.

Dečje oči su osetljivije i podložnije oštećenjima nego kod odraslih. Naočare za njih moraju imati sočiva koja 100 odsto štite od UV zračenja. Savetuje se da se naočare nose i u hladovini, čak i kad je indeks UV zračenja tri. Lekari ističu da bi ih trebalo nositi cele godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво