понедељак, 09.11.2009, 07:35 -> 08:27
Ne preterujte s mlekom!
Uprkos činjenici da je kalcijum najzastupljeniji mineral u čovekovom organizmu, istraživanje američkih stručnjaka pokazalo je da veće količine unete putem mlečnih proizvoda, mogu dovesti do oštećenja tkiva i funkcija mozga.
Rezultati istraživanja američkih naučnika sa Univerziteta Djuk u Severnoj Karolini potvrdili su da kalcijum iz mlečnih proizvoda može imati negativne posledice po funkcije mozga.
Taj mineral, koji je prisutan u mleku, može suziti krvne sudove i dovesti do demencije kod starijih osoba, smatraju naučnici i dodaju da vitamin D, koji pomaže apsorpciji kalcijuma, važnog za formiranje kostiju, može još više pogoršati stanje.
Rezultati istraživanja, u kojem su učestvovale osobe stare od 60 do 86 godina, pokazali su da je pri istim ostalim uslovima kod osoba koje su koristile više kalcijuma i vitamina D u mozgu dolazilo do većih oštećenja tkiva.
Takva oštećenja često su prisutna kod zdravih starijih ljudi, ali ako su ona većih razmera, može doći do povećanja rizika od pojave moždanog udara i demencije.
Naučnici su objasnili da taloženje kalcijuma dovodi do začepljenja krvnih sudova zbog čega krv teže dopire do mozga.
Doktor Marta Pejn, koja je učestvovala u ispitivanju, ukazala je da su naučnici sve više zabrinuti zbog viškova kalcijuma u telu, naročito kada reklamiranje podstiče na njegovo povećano unošenje.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар