Kondom, kateter i špric za spasavanje porodilja

Babica An Malinge iz bolnice u Najrobiju izumela je način kako da zaustavi obilno krvarenje porodilja nakon porođaja i tako spase život ženama koje su na svet tek donele novi život.

Širom sveta na svaka dva minuta jedna žena umre tokom trudnoće ili porođaja. Najčešći uzrok je obilno krvarenje. Postoji rešenje i ono se naziva UBT pakovanje (Uterine Balloon Tamponage), ali može da košta i do 400 dolara.

To je previše novca za mnoge bolnice u siromašnim zemljama. Međutim, Anina verzija košta tek pet dolara i koristi kondom, kateter i špric.

Funkcioniše tako što se kateter stavi u kondom i podveže. U slučaju krvarenje, on se može staviti u matericu, a onda se špricem kroz kateter upumpa fiziološki rastvor.

Kada se dovoljno rastvora upumpa u kondom on se širi i vrši pritisak, čime prestaje krvarenje.

Sada se babice širom Afrike obučavaju da se koriste ovim metodom da bi zaustavile krvarenje.

„Za sada smo spasili tri žene sa ovim. Obilno su krvarile, ali je nakon korišćenja ovoga krvarenje prestalo“, kaže An sa osmehom na licu.

„Prošle godine imali smo pacijentkinju koja se tek porodila. Počela je da obilno krvari par minuta nakon što smo odstranili posteljicu. Onda sam pokušala sa ovim i posle pet minuta krvarenje je znatno oslabilo, a njeno stanje se stabilizovalo. Žena je preživela i sada je srećna majka“, priseća se An.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара