Letnje infekcije mogu da upropaste i više od jednog leta

Leto je vreme godišnjih odmora, opuštanja, ali i izazova kojima mnogi često ne mogu da odole. Zbog rizičnog ponašanja, ovo je i period kada se polno prenosive bolesti češće dijagnostikuju. Međutim, ne samo one.

Летње инфекције могу да упропасте и више од једног лета Летње инфекције могу да упропасте и више од једног лета

Ordinacije su leti pune pacijentkinja koje traže pomoć ginekologa. Doktorka Aleksandra Kostić, ginekolog DZ „Čukarica“, podseća da su infekcije u ovom periodu godine češće zbog visokih spoljašnjih temperatura, pojačanog znojenja, nošenja neadekvatne garderobe, dugog boravka u mokrim kupaćim kostimima, sedenja na ivicama bazena, na mokrom betonu, mokrim pločicama, vlažnim peškirima.

„Najčešće se javljaju pacijentkinje koje imaju problema sa gljivičnim infekcijama i bakterijskim vaginozama. Tokom leta je poznato da postoji poremećaj vaginalne mikroflore koja postoji kao prirodna odbrana od infekcija“, objašnjava dr Kostić.

Razloga za strah nema jer postoji način da se zaštitimo od infekcija koje vrebaju leti. Preventivne mere podrazumevaju dobru ličnu higijenu, ali i rad na negovanju zdravih stilova života, na podizanju opšteg imuniteta.

„Važno je unošenje dovoljne količine tečnosti, menjanje kupaćeg kostima odmah nakon izlaska iz vode, izbegavanje sedenja na mokrim peškirima“, ukazuje dr Kostić i napominje da mladi obično zaboravljaju da ne bi trebalo da sede na stolicama u kafićima, restoranima samo u kupaćim kostimima.

Leto je i period kada se polno prenosive bolesti češće otkrivaju. Istraživanja pokazuju da je to i zbog rizičnog ponašanja.

Dr Kostić ističe da je i dalje jedini način zaštite korišćenje prezervativa.

Letnje infekcije mogu da upropaste i više od jednog leta, zato je važno da slušate savete lekara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара