HIV pozitivna devojčica skoro devet godina bez lekova živi normalno

Devojčica iz Južne Afrike, koja je rođena zaražena virusom HIV-a, skoro devet godina ima dobro zdravlje bez lekova, nakon što je dobijala terapiju u prvih nekoliko meseci posle rođenja.

Takvi slučajevi lečenja virusa bez terapije su veoma retki i još naučno neobjašnjivi. To je treći slučaj zabeležen kod dece, naveli su u Parizu naučnici na međunarodnoj konferenciji o sidi.

„Taj novi slučaj nam uliva nadu da će u budućnosti neka seropozitvna deca biti rasterećena doživotnog lečenja“, izjavio je Entoni Fejusaj, direktor američkog Instituta za infektivne bolesti i autor studije.

Prema njegovim rečima, moguć je recidiv kao kod svake bolesti, ali poslednji slučaj daje nadu u dugotrajnost dobrog zdravlja bez terapije.

Devojčica je deset meseci primala klasiču terapiju protiv virusa HIV-a. Posle skoro devet godina, virus je i dalje uspavan iako devojčica ne prima terapiju.

To nije reč o izlečenju, jer je HIV i dalje prisutan, ali je virus oslabljen i ne može da se razmnožava niti da se prenosi i to bez terapije. Pacijenti zaraženi tim virusom obično moraju doživotno i svakodnevno da primaju terapiju da bi postigli taj efekat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво